blank

Jag är gammal journalist och har sprungit in och ut på olika redaktioner i runt en 30 år innan jag sadlade om och gick över till egen verksamhet. Jag har läst igenom New York posts rapportering om påståenden att Joe Biden, i rollen som vice president, skulle ha skott sig och familjen i kontakter med Ukraina och Kina.

Det finns en rad varningslampor här som omger hela historien – både vad gäller källor, underlag och hur uppgifterna presenterats för tidningen.

Tidningens uppgifter bygger på vad som sägs vara en vattenskadad bärbar dator som lämnats in till en reparatör i New York. Så långt är det inget konstigt men reparatören säger att han inte lyckades att få ut några data och att datorn lämnades över till FBI men först så gjordes en kopia på hårddisken och denna kopia lämnades över till Rudy Giuliani, Donald Trumps personliga advokat.

Kopia

New York Post fick sedan datorn, eller kopian på hårddisken, av Rudy Giuliani vilket betyder att tidningens källa är en person som tidigare avslöjats med att ha försökt anlita ukrainska affärsmän för att gräva upp komprometterande material om Joe Biden. När sedan e-post lämnas över till tidningen så är det i form av pdf-filer och bilder, inga original.

  • Dator med något märklig bakgrund.
  • Källan är Trumps personliga advokat.
  • Det digitala materialet är i form av pdf-filer och bilder.

Det är ur en journalistisk synvinkel tveksamma uppgifter från en mer än lovligt tveksam källa. Lägg sedan till att den person som säger sig ha fått datorn och som fått till uppgift att reparera den visade sig ha svårt att hålla isär uppgifter och hålla reda på sina egna uppgifter i en intervju med The Daily Beast.

In an interview with the Daily Beast on Wednesday, John Paul Isaac, an employee at the shop in Wilmington, Delaware, where Hunter allegedly dropped off his computer, seemingly struggled to keep his story straight.

Datorreparatören har svårt för att hålla isär tidpunkter och hur och när han fick datorn. Till det kan läggas att han är Trump-supporter.

Steve Bannon

Så hur fick tidningen reda på att den bärbara datorn överhuvudtaget existerade då?

Steve Bannon, för detta rådgivare till Donald Trump kontaktade tidningen och berättade att den fanns och var den fanns.

  • Den digitala informationen, dokument och e-post har inte granskats och gåtts igenom för att stärka dess äkthet
  • Datorreparatören har svårt att hålla isär uppgifter, tidpunkter och han kan inte svara på vem som lämnat in dator för reparation
  • New York Post fick veta att datorn existerade av Steve Bannon som berättade Rudy Giuliani hade den

Storyn

Storyn – demokraternas presidentkandidat använde sin position som vice president för att sko sig själv, sin son och sin familj – det är anmärkningsvärda uppgifter och om de stämmer – en politisk skandal som skulle kunna påverka valutgången. Vore det nu inte för en rad frågetecken, högst tvivelaktiga källor som använde snarlika metoder, smutskasta politiska motståndare redan 2016 så skulle det finnas all anledning att gå vidare med uppgifterna.

Steve Bannon och Rudy Giuliani använder “muckraking” som politisk metod. Leta fram skit på politiska motståndare, håll på informationen tills det är läge att offentliggöra den. Det är så de jobbar och det de metoder de använde 2016 och det är de metoder de använder nu.

Konservativ

New York Post är en konservativ tidning, ägd av Rupert Murdoch, och den är minst sagt ojämn vad gäller kvaliteten i sina publiceringar. Sportredaktionen är erkänt duktig och har mycket god kontroll på sporten i området. Nyhets- och nöjesredaktionen har växt samman och New York Post blandar skvaller och halvsanningar rätt friskt. Det är en tidning som i mångt och mycket liknar den brittiska rännstenspressen. Det ligger tungt med tvivelaktigheter i den ena vågskålen och rätt lite av substans i den andra.

För egen del hade jag skrotat hela historien när namnen Steve Bannon och Rudy Giuliani hade dykt upp men nu är jag ju inte journalist längre och mina skriverier har aldrig rört sig på den här höga nivån men jag känner igen men varningssignal när jag ser den.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x