blank

”Without giving away too much, I can tell you that this year has a few more exciting things in store.”

Orden är Tim Cooks under gårdagens redovisning av Apples fjärde kvartal. Ett kvartal som visade på något sjunkande försäljning av iPhone men rekordförsäljning av Mac-datorer. Sammantaget ett rekordkvartal för Apple. Så vad kan Apple ha kvar att visa upp och lansera under årets sista månader? Dags att pusta upp kristallkulan.

Kom nu ihåg att detta handlar om tro, i viss mån någon slags logik, några små delar erfarenhet och en stor dos av gissningar.

Apple Silicon

Apple Silicon är Apples ARM-baserade Mac-datorer och jag tror att vi kommer att få se åtminstone en modell med en ARM-processor under skalet istället för en Intel-processor innan året är slut. Frågan är då vilken dator den kan vara frågan om?

I den senaste betaversionen av macOS Big Sur så finns tre nya Mac-modeller angivna. De kan spåras i koden men mer än att det handlar om tre nya modeller går inte att utläsa. Det skulle alltså mycket väl kunna vara en ny, uppdaterad 16-tums MacBook Pro, som rykten säger, med en Intel-processor.  Det skulle kunna vara en 14-tums ny MacBook Pro som det också ryktas om och det skulle kunna vara en MacBook, 12-tum med en ARM-processor. det är de modeller som finns med i rykteskarusellen.

En ny MacBook Pro 14-tum med Intel-processor räknar jag bort därför att jag inte tror att Apple vill lansera en helt ny modell med Intels processor. Det betyder att Apple måste ”hålla liv” i en sådan modell i flera år framöver. Det som talar för en helt ny modell är att Apple kan ha kommit så långt i utvecklingen att de inte vill kasta allt det arbetet på sophögen men kom ihåg – Apple har aldrig varit kända för att vara ett fegt bolag. De har modet att skrota CD/DVD-spelare, nobba Adobes Flash, hörlurar och strömadaptrar. Så jag tror inte på en ny 14-tums modell, inte med Intels processor under skalet.

Det kan mycket väl handla om de sista uppdateringarna av Apples iMac, en speedbump men det är också mindre troligt. Den uppdatering gjordes helt nyligen. Mac mini är den dator som står nät på tur att uppdateras och det har den gjort länge så det kan handla om en ny, uppdaterad Mac mini.

Nu var det ju tre nya modeller och gör att jag tror att Apple kommer att visa upp en Apple Silicon-dator innan årskiftet och min gissning är att det är ny, bärbar modell. Det kan mycket väl vara en 12-tums MacBook eller en ny MacBook Air därför att den målgruppen (de som köper den datorn) vill ha en liten, lätt dator med massor av batteritid. Precis det som ARM kan erbjuda.

AirTags

Jag tror också att det är dags för AirTags, Apples små spårningsbrickor, som det talats om sedan ett längre tag. De lär ska ha varit klara för lansering men de har fått stå tillbaka och invänta att andra Apple produkter ska få stöd för AirTags. Nya iPhone 12 med sina modeller ska lanseras först därför att de är en viktig del i hela konceptet med AirTags. Då AirTags också är en del av Apples tjänsteutbud tror jag att det blir ännu en papperslansering för oss i Sverige. AirTags kommer att lanseras på sedvanligt sätt – i USA, Kanada och Storbritannien – resten av världen får vänta tills …. ja, det var just det. Hur som helst så tror jag att det är dags för en lansering nu.

Jag tror också att Apple kommer att berätta att AirTags kan laddas med nya iPhone 12. Det är den omvända laddning som det har spekulerats om ett tag och som en del trodde skulle komma med iPhone 11. Du kommer alltså att kunna ladda dina AirTags med din iPhone 12 men räkna nu inte med att du kommer att kunna ladda andra prylar.

Sen då?

Sen då? Kommer det något mer?

Det har ryktats om en ny iPad Pro men nuvarande modell kom i våras så det är mindre sannolikt.
Apple Watch – det har släppts nya modeller.
iMac Pro och Mac Pro – speedbumps är väl inte uteslutet men det är ingen större nyhet i så fall.

Apple News – jo, det kanske äntligen är dags att resten av världen kan få ta del av Apples nyhetstjänst men jag räknar inte med det. Den kräver avtal och jag gissar att Apple inte har hunnit med det, eller inte prioriterat  det och utan svenska medier med i tjänsten tror jag inte att det är dags för en lansering i Sverige.

Apple One – den samlande tjänsten kommer även i Sverige i bantad form. Träningstjänsten Apple Fitness är inte med i paketet och allt det vet vi redan eftersom Apple berättade om tjänsten redan vid förra produktvisningen (keynote).

En ARM-baserad Mac och Airtags är det jag tror att Apple kommer med – före årskiftet, tillsammans med en eller flera uppdaterade Mac-modeller med Intel-processorer.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här