blank

Carol Cadwalldr är journalist från Wales och när hon besökte sina gamla hemtrakter inför valet om Storbritannien skulle lämna EU möttes hon människor som tänkte rösta för ett utträde med argumentet att de inte fick något av EU – ståendes framför en bro, finansierad av EU som kostat hundratals miljoner pund.

Det fanns fler exempel, vägar, kulturhus och andra stora investeringar som EU finansierat men ändå tyckte många att EU bara styrde, inte gav något tillbaka så frågan var hur de hade fått denna uppfattning, var kom informationen ifrån?

Svaret var Facebook och en lång rad annonser och sponsrade inlägg som bland annat hävdade att Turkiet var på väg att bli medlemmar och som presenterade felaktiga siffror för vad medlemskapet kostade och vad EU gav tillbaka. Carol Cadwalldr hittade kopplingar till Ryssland och hur pengar, oredovisade pengar satsades på annonser i sociala medier helt utanför laglig kontroll och sannolikt också pengar som användes olagligt. Det finns lagar som reglerar hur pengar får användas, hur mycket pengar som får användas för annonser i val, i Storbritannien. Lagar som instiftats därför att röster inte ska kunna köpas. Lagar som nu visade sig inte fungera därför att annonserna köptes på Facebook.

När brittiska politiker ville få svar på hur detta gått till kallades Mark Zuckerberg till Parlamentet. Han har ännu inte närvarat och Facebook har inte givit politikerna de svar de vill ha.

In an unmissable talk, journalist Carole Cadwalladr digs into one of the most perplexing events in recent times: the UK’s super-close 2016 vote to leave the European Union. Tracking the result to a barrage of misleading Facebook ads targeted at vulnerable Brexit swing voters — and linking the same players and tactics to the 2016 US presidential election — Cadwalladr calls out the “gods of Silicon Valley” for being on the wrong side of history and asks: Are free and fair elections a thing of the past?

Alla delarna

OBS! Delarna publicerades första gången söndagen den 9 februari


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här