blank

EUs Högsta Domstol har satt stopp för obegränsad statlig massövervakning. Det innebär att medlemsstaterna inte får samla in mobil- och internetdata utan begränsningar av sina medborgare.

Beskedet kommer i form av ett svar till flera stämningsansökningar gjorda av Privacy Internationel och La Quadrature du Net. De båda organisationerna anser att den massövervakning som sker och har skett i Belgien, Frankrike och Storbritannien, bland andra länder, är olaglig och ett brott mänskliga rättigheter.

Övervakningsmakten

– I dessa turbulenta tider är domen en påminnelse om att ingen regering ska stå över lagen. Demokratiska samhällen måste begränsa och kontrollera övervakningsmakten som vår polis och säkerhetstjänst har, säger Caroline Wilson Palow vid Privacy International i ett uttalande.

Gränserna

Svaret innebär att regelmässig övervakning och datainsamlande utan mycket goda skäl strider mot EU-lag. Sedan är det fortfarande öppet för tolkning var gränserna går. det lär bli föremål för kommande prövningar att utröna.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x