blank

Adam Mosseri, chef över Instagram, är orolig över Apples kommande ändringar av hur användares data kan samlas in. Det skulle jag också vara om min bärande affärside var att göra just det – samla in användarens data, bearbeta den och sedan skicka ut riktad reklam. Precis just det som Instagram och dess ägare Facebook gör.

Så långt har jag en viss respekt för Adam Mosseris åsikter men när han invänder mot att Apple har kontroll över sin plattform, när han försöker framställa Apple som opåverkbara och antyder att Instagram i jämförelse med Apple är ett litet företag utan möjlighet att påverka – det är då hela retoriken och argumenten dundrar ned i diket med full fart.

Adam Mosseri säger inte detta rakt ut, inte i klartext utan antyder det:

“I don’t think we have much influence over Apple. Apple has as the sole gatekeeper for apps across about 1 billion of its devices in use today.”

CNBC

Facebook har 2.5-3 miljarder användare idag. Instagram har 1 miljard användare och de kontrollerar sina respektive plattformar. De är “gatekeepers” för Facebook och Instagram. De släpper inte in någon de inte vill släppa in och det finns bara ett högst begränsat utbud av appar som kan användas för deras tjänster.

Varför?

För att Facebook och Instagram vill ha kontroll över sina plattformar. Hör av dig om du lyckas få facebook och Instagram att ändra sig på den punkten.

Små företag

I sammanhanget så plockar Mark Zuckerberg, Facebooks chef och grundare, liksom Adam Mosseri ofta fram små företag. Apples begränsningar av vad du får samla in, hur du får samla in data och huruvida du ska berätta det för användaren eller inte, skadar små företag.

I klartext – Stora Apple skadar små företag.

Hur skadar då Apple små företag?

Jo, genom att begränsa hur data får samlas in – användarens information. Din och min information. Det menar Facebook och Instagram skadar små företag, konsumenter och oss användare.

Låt oss för en stund bortse ifrån att Apples ändringar av hur appar, Safari, macOS, iOS och iPadOS kommer att tillåta att data samlas in i framtiden – att det stärker din, min och alla användares position mot jättarna Facebook och Instagram (se, nu använder jag samma vokabulär).  Låt oss bortse från den logiska vurpan att om användaren själv kan styra hur data får samlas in, av vem och vad den får användas för så är det något som stärker även oss i rollen som konsumenter. För resonemangets skull bortser vi från det och så går vi med på att ett mer restriktivt sätt att sno din och min information skadar det lilla eller mindre företagets annonsering.

I klartext – annonsörens reklam inte blir lika effektiv om hen inte kan plocka åt sig vår information utan att vi får veta det – så låt det vara så då!

Smygreklam

Det går inte en vecka utan att en PR-byrå, en reklambyrå eller de som förmedlar reklam och annonser ute på nätet hör av sig och frågar om de kan köpa en placerad text på Magasin Macken – utan att texten annonsmarkeras. Smygannonser i strid med svensk marknadsföringslag för att fortsätta att tala klartext. Svaret är alltid en blankt nej.

Smygreklam av den typen är förmodligen effektivare därför att den framstår som att det är redaktionell text – inte reklam. Det är högst sannolikt att annonser och reklam också är effektivare om annonsören kan plocka hem massor av data utan att behöva berätta det för dig.

Då får det väl vara så då. Då får annonser och reklam inte vara/bli lika effektiva om förutsättningen är att annonsörer, Facebook, Instagram, Google, Twitter med flera ska få sno vår information.

Vad skriker du för då?

“We believe that there’s a way to be really responsible and give people control over their data and transparency into their data but without cutting off our understanding and therefore operating blind.”

CNBC

Vackert, eller hur? Inte ett öga är torrt.

Kruxet är bara att det är precis och exakt det Apple gör – flyttar över kontrollen till dig och mig som användare. Du och jag styr och i våra händer sätter Apple ett enkelt, begripligt litet vapen – en knapp som slår av datainsamlande en gång för alla.

Den information Adam Mosseri vill komma åt är din, min och andras information. Information som inte tillhör Instagram eller Facebook. Information som samlas in utan att Adam Mosseri berättar det Instagram absolut måste. Data som samkörs med annan information för att skapa en digital profil av dig, mig och alla andra. En profil och ett digitalt fingeravtryck som vi inte vet vad den innehåller, vilka data som samlats in och hur den används. Är det några som idag famlar i blindo, utan att få information så är det vi användare.

Apple ger tillbaka makten till användarna – det är därför Adam Mosseri protesterar och det har inte ett dig med små företag att göra.

Ironi

Sedan är det en djup ironi i sammanhanget att Mark Zuckerberg drar in pandemin i sin argumentation och menar att Apples kommande restriktioner skulle bli speciellt smärtsamma för små företag i virustider. Mark Zuckerberg bör skyndsamt bege sig tillbaka till sin egen tjänst, Facebook och Instagram och se över alla den desinformation, alla falska publiceringar, alla snurriga grupper och sidor som skapats där folk uppmanas att vandalisera 5G-master, attackera vaccinationscentra och där samlad vetenskap offras på konspirationsteoriernas altare.

Nu är det en hela annan diskussion så den får vi ta en annan gång.

Instagram, Facebook med flera är förbannade på Apple därför att du och jag får tillbaka kontrollen över vår information, våra data. Det är faktiskt inte mer komplicerat än så – trots alla vackra ord om att detta skadar den lille företagaren.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x