blank

Donald Trump har nu givit affären mellan Oracle, Walmart och TikTik son välsignelse. De inblandade bolagen får till den 29 september att presentera de dokument som krävs för att affären ska gå i lås. Därmed är WeChat det program, den app och den tjänst som bannlyses i USA idag. Ett beslut som kan komma att kosta Trump viktiga röster.

TikTok får en veckas förlängning medan WeChat stoppas i USA. I TikTok-affären finns ett inslag som demokraterna skulle kunna utnyttja politiskt. Oracles chef, Larry Ellison är uttalad Trump-supporter och det skulle inte vara första gången som Trump gynnar sina egna. Ellison har uttalat sitt stöd för Trump, vid flera tillfällen och han har skänkt pengar till Trumps kampanj och till det republikanska partiet.

WeChat

WeChat är namnet till trots en program, app och en tjänst som är långt mycket viktigare för miljontals kineser än bara som ett chat-program. WeChat har betalfunktioner, meddelandefunktioner och funktioner för att stämma möten med instruktioner hur du ska ta dig till den överenskomna platsen, för att nämna några av se saker du kan göra med WeChat. Du kan betala för tunnelbana, buss, taxi och du kan köpa din lunch med WeChat – i Kina. Du kan överföra pengar och du kan hålla kontakten med nära och kära – utanför Kina.

Det är i den senare funktionen som WeChat nu stoppas vilket innebär att ett mycket stort antal användare utanför Kina får problem med att hålla kontakten med sina anhöriga i Kina. Inför nedsänkningen så har både TikTik och WeChat rusat upp på rollistorna över de mest nedladdade apparna i både Apples och Googles butiker för appar. 

Amerikanska företag

Bannlysningen skapar också problem för amerikanska företag och deras anställda i Kina. De får plötsligt inte använda en app som utgör basen för många i vardagslivet i Kina. 

Anledningen till bannlysningen, via en så kallade exekutiva order, är att Donald Trump anser att WeChat utgör ett säkerhetshot mot amerikanska medborgare och amerikanska intressen.  Kinesiska företag, i detta här fallet Tencent, är skyldiga att lämna över insamlad data till myndigheterna i Kina, om myndigheterna skulle kräva det. Det finns en tydlig kopplingen mellan kinesiska företag och den kinesiska diktaturen menar Trump.

Perspektiv

I ett kort perspektiv så kan användare, utanför Kina som vill hålla kontakten med anhöriga, fortfarande använda WeChat (om de redan har programmet installerat). Appen kommer däremot inte att kunna uppdateras via Googles och/eller Apples butiker i USA. Appen kommer inte heller att kunna laddas ned. I ett längre perspektiv så kan det innebära betydande säkerhetsrisker att använda en app som inte uppdateras. Med tanke på hur många funktioner som WeChat innehåller så är det sannolikt att det kommer att hittas säkerhetsbuggar som kräver uppdatering, för att ta ett exempel. I ett längre perspektiv så kommer många användare utanför Kina med anhöriga i Kina att få leta efter andra tekniska lösningar för att kunna hålla kontakten och det kan uppfattas som en diskriminering av amerikaner med kinesiskt ursprung. Donald Trump har inte direkt gjort sig känd som en förkämpe för minoriteters rättigheter vilket i en förlängning kan komma att kosta honom viktiga röster och det kan göra det svårare för Trump-kampanjen att övertyga andra minoritetsgrupper om att deras kandidat är det rätta valet.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här