blank

Donald Trump har återigen duckat undan frågan på hur han kommer att hantera en eventuell valförlust. Hans grundlösa påståenden om att poströster kommer att leda till ett omfattande fusk och att hela valet är riggat är tydliga tecken på att Trump inte kommer att lämna över makten och lämna Vita Huset frivilligt.

Poströsterna var uppenbarligen inget problem 2016, när Trump vann valet, men nu, med opinionssiffror som pekar mot en förlust så förbereder sig den sjuklige narcissismen på att försöka hantera en valförlust. Trumps ego klarar inte en motgång så han skyller på valfusk som den enda logiska förklaringen till varför han skulle kunna förlora valet den 3 november. I sin egen värld har han ju räddat USA, den amerikanska ekonomin, amerikanska företag och hade det inte varit för Trumps administration så hade minst 3 miljoner människor dött i Covid-19.

Covid-19

Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, så kan mer än tio gånger fler amerikaner, närmare 60 miljoner smittats med Covid-19, än vad de officiella siffrorna säger. De senaste siffrorna från Hohn Hopkins institutet säger att över 200 000 amerikaner har dött i Covid-19. I våras, när pandemin startade, tonade Trump ned alla farhågor och avfärdade alla uppgifter om att hundratusentals amerikaner riskerade att dö i pandemin. Den skulle försvinna bort i sommarvärmen hette det. Förutom märkliga uttalanden om att tvätta kroppen med rengöringsmedel, stråla invärtes med UV-strålning och löften om ett vaccin så avslöjade Bob Woodwards att Trump visste om hur allvarlig Covid-19 faktiskt var. Donald Trump, folkvald president, valde då att fullt medvetet ljuga för det amerikanska folket. Han tonade ned riskerna, avfärdade alla varningar därför att inte ville oroa amerikanerna.

Valet

Den 3 November går alltså USA till val och även om Joe Biden fortfarande lever i de flesta opinionsundersökningarna så minskar försprånget i flera nyckelstater. Dessutom prickade flertalet av undersökningar grundligt fel 2016 så det är väl en smula tveksamt om att all siffror som vi nu matas med verkligen är korrekta. Trump själv kommer att försöka att få ytterligare en konservativ domare invald i USAs Högsta Domstol som en förberedelse för att det är där valet kan komma att avgöras. Han har flera gånger deklarerat att poströster är närmast att likställas med valfusk. Det amerikanska postverket har fått sina anslag minskade, en ny chef Louis DeJoy, tidigare affärsmän, Trump-supporter som sett till att det amerikanska postverket kommer att ha svårt att leverera alla de förväntade poströsterna. Louis DeJoy har prioriterat om postverkets uppgifter, stoppat uppgraderingar av postsorteringsmaskiner och infört organisationsförändringar som lett till att postgången i USA nu tar ännu längre tid än tidigare.

Trump-administrationen har även utmanat flera delstater, i domstol, för hur poströster ska räknas, när rösträkningen ska anses vara avslutad i försök att få bort så många poströster som möjligt. Anledningen är enkel – en majoritet av de som poströster är demokrater.

Demokratin är skör

Det vi nu ser utspelas i värdens märkligaste demokrati är en politisk fars som skulle kunna vara underhållande och underlag för satir och komedi om det inte vore för att det är verklighet. Trumps missbruk av makten är också ett bevis på hur skör demokratiin är. Efter flera års attacker på amerikanska medier, alla medier som inte oförbehållsamt hyllar Trump, polisvåld, och ett hårdnade debattklimat där bland annat kvinnliga politiska motståndare regelbundet kommenteras för sitt utseendet, inte för sina åsikter, så har USA blivit polariserat, ett delat land med avgrundsdjupa klyftor.

Vi ser embryon till samma utveckling här hemma i Sverige, där det precis som i USA startar med attacker på journalister, medierna. Vi har en grupp moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som tycks ha som agenda att anklaga public service, Sverige Radio och Sveriges Televisions medarbetare för att vara vänstervridna. Slutmålet är att skära ned anslagen till Public Service i första hand och att reglera hela verksamheten, politiskt, i andra hand. Precis som i USA så finns det ingen grund, ingen bas för påståenden om att Public Service har en vänstervriden agenda. Det finns däremot undersökningar gjorda av Medievalsundersökningen som gått igenom och analyserat rapporteringen för alla stora medier under våra val, nu senast 2018. Mediavalsundersökningen görs vid Göteborgs universitet i samarbete med Institutet för mediastudier. Slutsatserna, år efter år, säger detsamma – borgerliga partier, Alliansen, missgynnas inte, inte heller Sverigedemokraterna i mediernas rapportering.

Myten om mediernas vänstervridning slås omkull, igen

Vem vinner

Vem som vinner valet den 3 november törs jag inte gissa. Jag hade grundligt fel 2016 och jag hade en alldeles för stor tilltro till den amerikanska demokratin, till amerikanska väljare och till det amerikanska folket. Nu handlar det inte om att USA valde fel president i förhållande till mina egna politiska uppfattningar utan om att USA valde en notorisk lögnare och fifflare från New York till landets president. En opålitlig fastighetshaj som inte är i närheten av att vara en så lyckad affärsman som han påstår. Alla som vill ta reda på vem Donald Trump är kan börja med att läsa på hans historia som fastighetsägare i New York. Jag trodde inte att en sådan inkompetent, egotrippad nolla som Trump kunde vinna ett amerikanskt presidentval men jag hade fel, grundligt fel. USA har ett elektorssystem som gynnar den som med tillräckligt mycket pengar ser till att vinna rätt delstater. Det handlar om delstater som brukar kallas “swing states” – Arizona, Florida, Texas, Michigan, North Carolina, Pennsylvania och Wisconsin, bland andra.

Vinnaren i en delstat får alla elektorsrösterna oavsett hur liten vinstmarginalen än är. Det är därför det sammanlagda antalet röster inte alls behöver landa hos vinnaren. I 2016 års val fick Hillary Clinton närmare två miljoner fler röster men hon förlorade presidentvalet. Det var detta faktum som fick Trump att påstå att ett omfattande röstfusk lett till minst två miljoner falska röster. Ett påstående som avvisades av USAS valmyndighet.

Vinnare

Förlorar Trump valet den 3 november så är det inte det mest dramatiska. Donald Trump kommer sannolikt att utropa sig till vinnare redan på valnatten, fullt medveten om att alla röster inte kommer att ha hunnit att räknas vid den tidpunkten. Det kan ta några dagar ytterligare, minst, innan alla röster räknats samman. Det är då inte uteslutet att vinnaren då är Joe Biden och det är två dramatikern tar fart på allvar med en president som vägrar att godta ett valresultat, som vägrar att lämna över makten och som kommer att skjuta frågan vidare till USAs Högsta Domstol.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här