blank

Project Veritas, en grupp ute på högerkanten i USA, har publicerat en egen undersökning och en video som påstås visa på ett omfattande valfusk – det som kallas “ballot harvesting”, när någon samlar in valsedlar och levererar till en vallokal. Uppgifterna gör gällande att Ilhan Omar betalat för att samla in valsedlar i Minnesota.

Donald Trump hakade snabbt på uppgifterna som publicerats av högerkonservativa Breitbart News.

Granskas Pro Veritas uppgifter och påståenden så hopar sig frågor närmast per omgående.

Inte olagligt

Till att börja med så är det inte olagligt att samla in och leverera valsedlar, exempelvis när det gäller äldre som själva inte kan ta sig till en vallokal, i delstaten Minnesota. Donald Trump har därmed fullständigt fel.

Vidare – den person som framträder i videon, i Project Veritas video, har ingen koppling till den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar. Han säger sig jobba för Ramsey County Sheriff Department och han säger sig vara ordförande för Somali Watchdog Group. Den gruppen registrerade sin domän och hemsida så sent som i slutet av augusti i år. När amerikanska the Daily Dot kontaktar Ramsey County Sheriff Department så kan receptionisten inte hitta någon person med det namn som förekommer i videon. Fortsatta försök att ta read på om personen verkligen jobbar på polismyndigheten har lämnats obesvarade – myndigheten har inte svarat och inte återkommit till the Daily Dot.

Oklarheter

  1. Det är inte olagligt att samla in röstsedlar i Minnesota
  2. Den så kallade visselblåsaren har inte samlar om röstsedlar för Ilhan Omar.
  3. Den organisation mannen säger sig representera bildades så sent som i slutet av augusti i år
  4. Det har inte gått att få bekräftat att han faktiskt jobbar på den polismyndighet han uppger
  5. Källan greps 2003 misstänkt för att ha ljugit om sin bakgrund för immigrationsmyndigheterna

 

Journalister

Project Veritas säger sig vara journalister och de hävdar att de bedriver ett grävande journalistiskt arbete, bland annat “under cover”. Den första och viktigaste uppgiften som journalist är att granska, värdera och undersöka alla uppgifter – inte minst de som lämnas till dig från en källa. Ska du bygga ett påstående på det en källa säger så är det naturligtvis extra viktigt att kontrollera uppgifterna.

James O’Keefe established Project Veritas in 2011 as a non-profit journalism enterprise to continue his undercover reporting work. Today, Project Veritas investigates and exposes corruption, dishonesty, self-dealing, waste, fraud, and other misconduct in both public and private institutions to achieve a more ethical and transparent society.

Project Veritas 

Är du landets president har du direkt tillgång till juridiskt kunniga. Det hade varit klädsamt om Trump åtminstone kontrollerat med sina egna jurister huruvida det är olagligt att samla in röstsedlar i Minnesota – vilket det alltså inte är. Allt som hade krävts är att han lyft telefonluren (ett telefonsamtal), innan han postade sitt inlägg på Twitter.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x