blank

Nattens debatt mellan Joe Biden och Donald Trump kan sammanfattas med ett ord – kaos. Ingen vann debatten vilket innebär att det stora förlorarna är de amerikanska väljarna – vilket är ett större problem för Trump än för Joe Biden.

Några saker kan konstateras efter debatten – Joe Biden är inte “Sleepy Joe Biden” som Trump alltid kallar honom. Hade Trump-lägret hoppats på en trött, förvirrad Biden så fick de något helt annat. Den 77-årige utmanaren var tvärtom rapp, energisk och bitvis vass. Vid ett tillfälle bad han Donald Trump att helt enkelt hålla käften.

Lögner

Trump sin vana trogen radade upp lögner – se New York Times – faktagranskning – och han avbröt Joe Biden, kastade in förolämpningar i vad som såg ut att vara försök att reta upp sin motståndare. Biden å sin sida överdrev på en del punkter, var lite oklar på andra men höll sig till större delen till sanningen och fakta. Debatten var dock bitvis kaotisk och moderatorn Chris Wallace lyckades vare sig hålla ordning på Biden och Trump eller se till att frågorna han ställde besvarades. Omdömet var att detta var den sämsta politiska debatten i tv i modern tid vilket inte vill säga lite.

Ögonblick

Det fanns ögonblick debatten – som ovan när Biden ber Trump hålla käften efter att ha blivit avbruten upprepade gånger där det brann till. Trump vägrade också att ta avstånd från ultrakonservativa grupper som flera gånger tagit till våld och som betecknas som ett hot mot den amerikanska inre säkerheten. Grupper som närmast är att betrakta som terroristgrupper – exempelvis “Proud Boys”. En grupp som debattledaren Chris Wallace ville att Trump skulle fördöma och ta avstånd från. Trump svarade med att erkänna gruppen och be dem att “stand back and stand by.” efter att ha förklarat att hotet kommer från Antifa och vänstern. Inom några minuter efter Trumps ord så jublade Proud Boys och postade inlägg i sociala medier om det var ett historiskt erkännande från presidenten.

Trumps problem

När debatter spårar ur på det sätt som ledde i nattens debatt så tenderar de som tittar att befästas i sina åsikter. De byter inte åsikt vilket är Trumps problem. Han ligger efter i opinionsundersökningarna och han måste övertyga, inte bara sin kärnväljare utan han måste göra det han lyckades med 2016 – locka över väljare. I en kaosartad debatt där ingen presenterar en verklig politisk agenda utan det mesta handlar om avbrott, förolämpningar och hårda attacker så stannar väljarna där de var innan debatten.

Det är Trumps problem och därför finns det två förlorare efter nattens debatt – Trump och de amerikanska väljarna.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x