blank

BuzzFeed News har kommit över ett långt internt PM, från Facebook, där en av deras egna forskare varnar för att främmande makt använder Facebooks plattform för att sprida falsk information för att påverka användare. I rapporten finns konkreta exempel på hur främmande makt, andra stater, använt Facebook för politisk manipulation.

Forskaren, Sophie Zhang, säger att hon hittade flera flagranta exempel på manipulation och olika former av försök att påverka användare – väljare.

Facebook ignored or was slow to act on evidence that fake accounts on its platform have been undermining elections and political affairs around the world, according to an explosive memo sent by a recently fired Facebook employee and obtained by BuzzFeed News.

The 6,600-word memo, written by former Facebook data scientist Sophie Zhang, is filled with concrete examples of heads of government and political parties in Azerbaijan and Honduras using fake accounts or misrepresenting themselves to sway public opinion. In countries including India, Ukraine, Spain, Bolivia, and Ecuador she found evidence of coordinated campaigns of varying sizes to boost or hinder political candidates or outcomes, though she did not always conclude who was behind them.

BuzzFeed News

Av rapporten framgår också att Facebook antingen agerat mycket långsamt eller inte reagerat och gjort något alls.