blank

Det här är historien om en penna. En dyr penna som fått delar av vuxenvärlden att bli så där imbecillt korkade som bara vuxna kan bli när de ger sig på barn. Det är historien om en ung tjej som gillar att skriva och som sparat pengar till en penna – en dyr penna.

Låt oss för pedagogikens skull bryta ned det där i delar så att det blir lättare att förstå.

En ung tjej gillar att skriva, manuellt, utan tangentbord med en penna. Sist jag kollade så var det något bra. Något riktigt bra därför att ni vet, dagens ungdom och allt det där. De skriver inte, kan inte skriva och de är mycket sämre än vad vi var när våra morsor och farsor berättade för oss att det var bättre förr.

Skriva för hand ska dessutom vara bättre för inlärningen har jag fått veta men vad vet väl jag som försörjt mig på att skriva i mer än 40 år.

Nåväl, ung tjej gillar att skriva och hon sparar pengar för att köpa ett riktigt bra verktyg – en penna.

Sparar

Kan vi enas om att det bra med ungdomar som skriver?

Bra – vidare i resonemanget då.

Tjejen sparar pengar, sina egna pengar för att med egna pengar köpa en penna.

Det är väl rätt bra det också, eller hur?

Sparar, sätter upp ett mål och sparar tills hon kan köpa sin penna, sitt verktyg.

I min värld är det värt applåder, stående applåder.

Så vad är problemet då?

Jo, pennan kostade 1600 kronor och det är nu Twittervärldens moralpedikanter drar in luft och ventilerar sin avsky. De lyfter sina svindyra mobiltelfoner, tar plats framför sina svindyra datorer eller greppar sin svindyra surfplatta för att berätta för omvärlden att si det, det gör du icket!

1600 kronor för en penna är omoraliskt, klandervärt och på alla sätt käpprätt åt, du vet var.

Pennan

Nåväl, som en som skrivit länge så inser jag till fullo varför en penna för 1600 spänn är en moraliskt, etiskt och på alla sätt, inte bara godtagbar utan ibland helt nödvändig investering. Det är ett verktyg och alla hantverkare vet att en hammare inte alltid är en hammare och att det skillnad på en fogsvans och en fogsvans. Själv har jag lagt mer än så på en penna och jag har vid ett tillfälle fullt medvetet missat en flygavgång för att hinna köpa en jadegrön penna i kinesiskt klarlack med överdrag av guld i taxfree-shopen. Det var pennan eller flyget och valde utan minsta eftertanke pennan.

Till dig som nu tror att du är värd att lyssna på medan du försöker att skuldbelägga en ung tjej som sparat sina pengar för att köpa en penna vill jag bara säga att du är en representant för den lägst stående varianten av människa. Du ondgör dig över konsumtion, över pengar och pengars värde och tror på fullt allvar att en ung tjej som skriver så att fingrarna glöder inte rent intellektuellt skulle vara medveten om den typen av problem. Jag har ingen aning om vem tjejen är. Hon är dotter till en mamma i mitt flöde men en sak vet jag – människor som skriver tänker och tänkande människor har precis allt det du saknar – empati, koll på omvärlden och de är sällan, mycket sällan fördömande.

De är den där sortens människor som en dag sätter sig ned och skriver något som får oss andra att tänka till. De är den sortens människor som skriver något som förändrar och som betyder något och om de då gör det med en penna som kostar 1600 spänn så är det faktiskt ingeting som du har med att göra.

Denna text är nedtecknad på en iPad Pro som kostade 25 000 kronor.

Vill du ta en diskussion om det så kom igen om du törs din fege fan!


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x