blank

Domaren i USAs Högsta Domstol Ruth Bader Ginsburg har avlidit i en ålder av 87 år. Hennes död utlöste direkt en politiskt strid och bara timmars efter det att beskedet kom meddelade Mitch McConnell, republikanerrnas ledare i senaten att Ginsburg plats ska ersättas innan valet den 3 november.

Ginsburgs hälsa har vacklat på senare år men hon valde att inte säga upp sin plats i Högsta Domstolen men hänvisning till att hon tänkte sitta kvar så länge som hon var kapabel att göra det jobb som krävs. En av hennes sista önskningar var också att hennes plats skulle bestämmas av den president som väljs den 3 november – alltså efter valet, inte före.

Något som de sittande republikanerna inte ser ut att vilja tillmötesgå utan de ser en möjlighet att välja in ytterligare en konservativ representant i USAs högsta beslutande juridiska organ. Demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer delar inte den uppfattningen:

Till saken hör att republikanerna själva blockerade Barack Obamas nominering till Högsta Domstolen 2016 med hänvisning till att det var kort tid kvar till valet och att det var den nya presidentens uppgift att nominera en ny medlem till HD.

Rättigheter

Ruth Bader Ginsburg valdes in i HD för över 25 år sedan och har gjort sig känd för att stå upp för kvinnors rättigheter och för olika minoriteters rättigheter – medgrundare till Women’s Rights Project vid the American Civil Liberties Union. hon var en stark liberal röst i en Högsta Domstol som nu domineras av konservativa.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här