blank

Microsoft kontrollerar xBox, spelplattformen helt och hållet. Epic Games har full kontroll på sin spel- och grafikmotor Unreal. Facebook styr sin plattform och den hör trion har det gemensam att de tycker att Apple inte ska få kontrollera sin plattform – App Store.

I kongressförhören av de stora amerikanska teknikbolagen framkom det att Mark Zuckerberg Facebook köpte Instagram därför att bild- och videodelningars-nästen kunde växa till en konkurrent till Facebook. Den stora sociala mediejätten köpte upp en potentiell konkurrent för att strypa konkurrensen och för att – kontrollera den egna plattformen. Mark Zuckerberg säger nu i en intervju med Axios att han vill se en granskning och översyn av Apple och App Store.

Intervjun kan ses på HBO Nordic för den som är intresserad.

Monopol

I sammanhanget skickas ordet monopol runt mer eller mindre slarvigt. Epic Games hävdar att Apple har ett monopol i sin tvist som inte handlar om något annat än det avtal som Epic Games medvetet valt att bryta mot – både med Apple och Google. Mark Zuckerberg tycker att det är problematiskt att Apple kontrollerar sin plattform men inte att det inte finns några andra appar än Facebooks egen till Facebooks tjänst. Microsoft är irriterade över att Apple vill kolla alla deras spela inom ramen för deras spelplattform – som de har full kontroll över men som de vill sälja via App Store.

Skala av alla ord, alla anklagelser så utkristalliserar sig en rad anklagelser riktade mot Apple men av olika skäl och med olika argument. När det gäller Epic Game, Microsoft och Facebook så kommer kritiken från företag som själva skulle kunna anklagas för detsamma – de har för hård kontroll på sina respektive plattformar.

Diskutera

Det är bra och välkommet att fråga lyfts. Avgifterna, 30 procent av priset, är en rejäl del av små utvecklares intäkter. Visst, Apple tar hand om massor av administrativt arbete, betalning, testning och distribution men priserna i App Store ligger lågt och har alltid legat lågt vilket betyder att intäkterna tenderar att göra det också. Mot det kan anföras att andra också tar 30 procent och att Apple inte tar ut mer än andra.

I sammanhanget kastas också en rad fullständigt ovidkommande argument runt i diskussionen.

”Apple tjänar tillräckligt med pengar och är bara giriga”

Apple vinster har ingenting, absolut ingenting med saken att göra.

”Apple är ett hot mot mindre utvecklare”

Nej, Apple har däremot skapat en helt ny ekonomi som är en möjlighet för små utvecklare – App-ekonomin.

”Apple har monopol”

Nej, Apple har 15-20 procent av marknaden. Resten har Google som på de grunderna skulle kunna anklagas för att ha en monopolliknande ställning.

Problemet

Problemet med hela den här diskussionen är att den förs av stora företag som var för sig har kontroll över sina egna plattformar och som vill förhindra Apple att göra och ha detsamma.

Det hade varit betydligt mera intressant att höra vad de små och medelstora utvecklarna tycker. Microsoft, epic Games och Facebook är ointressanta i den diskussionen. De hör helt enkelt inte hemma i den debatten.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x