blank

New York Islanders är NHL-laget som få eller ingen svensk sportjournalist bryr sig om eller ens kanske kan särskilt mycket om. Här spelar ingen svensk, även om Sebastian Aho står uppsatt på lagets hemsida. Här finns inga uttalade storstjärnor och laget spelar en tung, defensiv, kollektiv ishockey. Det slår inte direkt gnistor om laget och det går inte att klistra rubrikfloskler på New York Islanders.

När Robin Lehner var en av lagets målvakter så skrevs det en hel del, om Robin Lehner för det är så svensk bevakning av NHL ser ut – brottstycken, plockade bitar ur världens bästa hockeyliga där en grundförutsättning är att det måste spela en eller flera svenskar i laget – annars bryr sig inte svenska journalister om laget.

Raljerade

Jag raljerade över det på Facebook under den första matchen mellan New York Islanders och Washington sedan Nicklas Bäckström fått utgå efter en tackling från Islanders lagkapten, Anders Lee.

”Washingtons mardröm – Bäckström skadad” – var mitt förslag till rubrik efter matchen. Jag var helt övertygad om att fokus skulle ligga på svenskens skada – inte på att Islanders vann den första matchen mot Washington med 4-2.

”Capitals mardröm – Backström skadad” – blev rubriken så jag var inte så långt ifrån.

Andra matchen vann New York Islanders med 5-2 och har nu 2-0 i matcher mot ett jag som på pappret ska vara fullständigt överlägset. Fokus ligger fortfarande på Nicklas Bäckström – Washingtons tränare önskar att Bäckström snart är tillbaka, medspelare hoppas att Bäckström snart är tillbaka – hela Washington saknar Nicklas Bäckström.

Matchen

Matchen då?

Jo, den vann Islanders som sagt med 5-2 trots två mål av Ovetchkin. Något som svenska sportjournalister deklarerat att om bara den store ryssen vaknar och börjar att göra mål då ska ni få se på gnistor. Då kommer Washington att köra över Islanders.

Hela resonemanget ter sig mycket märkligt  mot bakgrund av att Islanders spelar samma typ av ishockey som Tre Kronor brukar göra – ett starkt kollektiv med ett urstarkt försvar. En rätt svensk ishockey där stjärnorna infogar sig i ledet och där alla spelar för alla. Skillnaden ligger i det fysiska spelet. Islanders har stora tunga backar, kraftfulla powerforwards och NHLs mest hatade fjärdeformation. Får Islanders tag i motståndarna i mittzon och kan bromsa ned vinthundsnabba anfallande forwards så slår Islanders vilket annat lag som helst. Försöker du möta Islanders med samma medel – fysik så förlorar du.

Islanders kan vara utspelade i puckinnehav i långa perioder utan att tappa linjerna eller huvudet. Det är disciplinerat och motståndarna kan få snurra runt i Islanders egen zon i byte efter byte – de släpps inte in framför mål eller tillåts komma in i farliga sektorer.

Blixtsnabba vändningar

Nu handlar Islanders spel inte bara om att skänka tempot, dra ned farten – tvärtom. I spelvändningarna kan det går oerhört snabbt. Matthew Barzal är en av NHLs snabbaste spelare och när han, Eberle, Cizikas eller någon av övriga forwards vänder spelet går det undan. Spelvändningarna är ett extremt effektivt vapen.

2-0 i matcher betyder ingenting. Islanders har inte vunnit någonting och Islanders har framför allt inte vunnit matchserien mot Washington som går vidare på söndag. Mycket av tränaren Barry Trotz arbete kommer att bestå just det. Få laget förberett inför den tredje matchen och få laget att förstå att ingenting är vunnet ännu och att vägen till seger heter hårt arbete och disciplin.

Defensiva Islanders har nu 9-4 i målskillnad efter två matcher mot Washington Capitals.

Vi har inte vunnit någonting, ännu.

Fotnot: Ett av ”mina” andra lag, Bayern München, krossade Barcelona med 8-2 i kvartsfinalen i Champions League. Det var inte en fotbollsmatch. Det var en uppvisning och förnedring.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här