blank

Det spelar ingen svensk i New York Islanders och därmed är Islanders ett lag som aldrig spelar – om de inte möter ett annat. NHL-lag med massor med svenskar i sitt lag. Även om Islanders möter ett “svensklag” så vinner aldrig Islanders – inte i svenska medier för svenska medier fokuserar bara på svenskar i NHL.

Missförstå mig rätt nu. Det är klart att resultaten redovisas av svenska medier men det sker regelmässigt bara i förbifarten och Islanders är statister i svenska mediers rapportering. De är ett lag som lag med svenskar i möter – inget annat. I ett år fanns med New York Islanders i svenska mediers medvetande – under den säsong då Islanders målvakt hette Robin Lehner. Sedan skrev Islanders kontrakt med ryske Varlamov, Lehner hamnade till slut i Las Vegas Golden Knights och därmed lades mediabevakningen av Islanders ned, igen.

Superstjärnor

New York Islanders dilemma är också att laget saknar superstjärnor. Här finns ingen Ovechkin, ingen Sidney Crosby eller Connor McDavid. I viss mån förstår jag svenska journalister – det sprakar liksom inte om Islanders. Lägg sedan till att klubben missköttes å det gruvligaste under en massa år och laget var NHLs strykpojkar. Det var bara vi som inte begrepp bättre som vägrade att överge Islanders som höll fast vid laget som inte kommer från New York utan från Long Island. Det är alltså inte så att jag är bitter, inte det minsta. Under alla dessa år så har jag fått klart för mig att New York Islanders sätt att spela ishockey inte faller svenska journalister på läppen. Det sprakar inte riktigt om hockeyn heller nämligen, inte ens när Islanders vinner. Det är ”Old-School” med fysiska starka backar, elaka jävlar till forwards som kryddas med vinthundssnabba halvfigurer. Inga stora stjärnor, inga ”leading lines” utan en grupp som jobbar stenhårt, hela tiden.

Komarov

Islanders har till och med en finne som ingen brytt sig om mer än när han fick ett riktigt bra kontrakt med Islanders. Det gav medierna en anledning till att idiotförklara Lou Lamoriello för att ha betalat dyrt för Leo Komarov. Nu åker samme Komarov runt och gör livet allmänt surt för de andra lagens storstjärnor. Han åker oftast rakt på storstjärnorna när han inte hänsynslöst kastar sig för att täcka skott. Komarov brukar ha blåmärken överallt och i skrivande stund spelar han med galler efter ännu en skada. Han åker rakt på motståndarnas storstjärnor i alla fall och han kastar sig lika hänsynslöst för att täcka skott oavsett vilket. Islanders är ett kollektiv med stora likheter med Tre Kronor eller svenska lag. Stark defensiv, laganda där alla förväntas göra sitt jobb, kväll efter kväll. Ett gott exempel är Johnny Boychuck, backgigant och normalt sett given i laget men nu finns en gammal veteran, Andy Greene, som tagit hans plats. Islanders vinner och därför får till och med Boychuck stå utanför laget.

Laget före jaget.

Konferensfinal

Islanders har inte vunnit någonting, ännu. Florida Panthers har slagits ut liksom Washington och just nu så har Islanders 3-1 i matcher mot Philadelphia Flyers. Det innebär att laget är en enda matchvinst från konferensfinal som det enda laget som är kvar av ”Play-in” lagen. Det är Islanders största framgång sedan 1993 vilket är 27 år sedan. Vi som älskar Islanders är inte direkt bortskämda med framgångar om vi säger så.

Islanders är laget du inte ska hamna i underläge mot och ska du vinna mot Islanders så är det inte säkert att ens 3-0 efter första perioden räcker. Hamnar du i underläge så möts du av en köttmur i mittzon och tar du dig in i offensiv zon så ställer Islanders upp och styr ut dig på utsidan, i sarghörnen. Leder du mot Islanders så kommer 3-4 anfallare mot dig hela tiden och du kan inte räkna med att det räcker med att stänga ned förstafemman. Under de här matchserien så har det visat sig att Islanders alla formationer kan göra mål och avgöra matcher. Det är det som är den stora skillnaden mot tidigare år – bredden och så avsaknaden av slutspelsskägg. Lou Lamoriello, General Manager, gillar inte den traditionen så därför har ingen i Islanders slutspelsskägg.

Ta slut

Vart det här kan ta vägen och var det kan ta slut vet jag inte men jag vet att för varje seger, för varje avancemang så kommer den dagen allt närmare när svenska medier måste börja att skriva om Islanders – trots att laget saknar svenskar. Jo, Sebastian Aho, tidigare Skellefteå AIK finns med på laguppställningen och på den officiella hemsidan men han har ännu inte spelat en minut under hela slutspelet.

Det finns en sak till som förenar Islanders-fans. Vi är extremt vidskepliga och vi säger inte att vad vi tror, vad vi hoppas på och vi tar inte ut någonting i förskott. Efter alla år och alla vandringar i dödsskuggans dal så vet vi att förutom att det är vi mot resten av världen så kan verkligen klappa till oss när vi minst anar det. Vi törst inte tro, inte hoppas eller ta ut någonting i förväg. Det finns en risk att ”jinxa” så vi är försiktiga, mycket, mycket försiktiga. Ska vi vara ärliga så vill vi nog helst lämnas ifred vare sig vi vinner eller förlorar. På det hela taget så är vi rätt nöjda med att vara statister, gå under radarn och vara laget som svenska medier inte bryr sig om.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här