blank

Mozilla-stiftelsen, som bland annat utvecklar webbläsaren Firefox, säger upp 25 procent av sina anställda vilket påverkar hela verksamheten och frågan är då om Firefox är hotad?

Oavsett om du använder Firefox eller inte,(jag gjorde det under fler år tidigare) så är webbläsaren ett viktigt program därför att det utvecklas av en fristående organisation. Microsoft har sin egen webbläsare Edge, liksom Apple (Safari) och Google (Google Chrome). Google Chrome och Edge bygger dessutom på samma kodbas, samma renderingsmotor så de är i grunden väldigt lika, tekniskt. I floran av webbläsare idag så står Firefox ensamma men också som en garant för att de övriga uppfyller sina löften till oss användare och att det inte hittas på vilka galenskaper som helst. Google kan inte dra iväg sin webbläsare åt vilket hålls som helst därför att då dyker Firefox upp som ett fungerande alternativ för oss användare som inte vill vara med tokigheterna.

Datainsamlande

Idag handlar det om integritet, skydd av dina och mina data vilket dramatiskt skiljer Apples Safari och Firefox från de övriga. I den gruppen finns även Brave som bygger på samma kod som Google Chrome men spm saknar alla sökjättens funktioner för att samla in vad vi söker efter, vad vi gör och vilka webbplatser vi besöker.

  • Safari
  • Brave
  • Firefox

Där har du trion som står mot de övriga på den här punkten. De har tre webbläsarna skyddar din information – de samlar inte in den.

Monopol

Google Chrome har en stor andel av användarna – räknar du alla webbläsare, oavsett plattform, så har Google Chrome en bit över 60 procent följt av Safari som ligger på runt 20 procent. Kom då ihåg att alla webbläsare inkluderar även mobila enheter och där är Safari den överlägset största webbläsaren för alla som kör iOS och iPad OS. Firefox andel ligger strax över 4 procent som en jämförelse.

Därför är Mozillas problem Googles problem. Sökjätten är redan idag under granskning av amerikanska myndigheter och EU-myndigheter och Google vill inte drabbas av ytterligare en utredning där även Google Chrome kan komma att granskas – vilket sannolikt blivit följden om Mozilla och Firefox hotas av nedläggning. För tydlighetens skull ska sägas att Mozilla Stiftelsen fortfarande har i storleksordningen 700-750 anställda vilket gör det till en stor verksamhet, liten i jämförelse med Apple, Google eller Microsoft, men ändå – stor för att vara en mjukvaru-utvecklande stiftelse. Det finns inte heller några påtagliga signaler att stiftelsen ligger illa till ekonomiskt eller har betalproblem. Detta tillagt för tydlighetens skull.

Google kan mycket väl ha resonerat – “vi skriver ett nytt tre-års avtal med Mozilla och ser till att Firefox lever ett tag till. Alternativt blir dyrare”.

Sortera in det under spekulationer.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här