blank

Microsoft ska försöka att förhandla fram ett avtal om köp av TikToks verksamheter i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Detta efter att det har förts samtal mellan Donald Trump och Microsofts chef Satya Nadella.

Donald Trump har hotat med att bannlysa TikTok i USA i det politiska, verbala, kriget med Kina som trappats upp på senare tid. Kina å sin sida har nu kommenterat de senaste turerna och varnat för att Kina nu kommer att slå tillbaka.

Stanna i USA

Microsoft lovar att om de kan förhandla fram ett köp så kommer alla data som tillhör användare utanför Kina att stanna i USA lagras i USA eller i någon av Microsofts datorhallar världen över.

TikTok har också kommenterat det som nu sker och hävdar att all användarinformation lagras i USA och inga data skickas till Kina. Problemet här är att om de kinesiska myndigheter kräver in information så kan TikTok, som ett kinesiskt företag, tvingas att lämna ifrån sig informationen.

The Guardian

Trump

Så det som sker nu är att den amerikanska administrationen,Vita Huset, med Trump i spetsen sätter press på ett utländskt bolag att sälja sin verksamhet till en av de amerikanska teknikjättarna, Microsoft. Ett företag, TikTok, där många av Trumps hårdaste kritiker samlats och som också var den plattform som låg bakom falska biljettbokningar till ett av Trumps stora valmöten. Ett valmöte som trots att det utlovades en fullsatt arena bara var halvtom. En del i det uppges falska biljettbokningar i en kampanj som drogs igång bland annat på TikTok.

Säkerhet

Det finns en berättigad oro för hur TikTok hanterar insamlad användardata då alla kinesiska företag är skyldiga att lämna ifrån sig information om de kinesiska myndigheterna kräver det. Det finns också andra inslag i den här affären som pekar mot att Trumps ego fått sig en smäll av användare på TikTok och till det kommer ett amerikanskt val i november.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här