blank

Donald Trump kommer att bannlysa TikTok i USA via en så kallad exekutiv order. Det beskedet gavs under fredagen under en resa med Air Force One, presidentens flygplan. Samtidigt så har Microsoft tagit plats vid förhandlingsbordet för att köpa det kinesiska bolaget som har flera hundra miljoner användare.

Trump och Vita Huset menar att TikTok utgör en säkerhetsrisk med kopplingar till Kina och det är inte en helt grundlös misstanke. Alla kinesisk företag måste lämna över information till myndigheterna om de så begär och företag i Kina är inte lika företag i västvärlden. Myndigheterna utövar en hård kontroll och övervakning och TikTok är ingen undantag.

Time

Svarat

TikTok har svarat att de lagrar data i Singapore och USA i ett försök att distansera från den kinesiska diktaturen. TikTok har också värvat tidigare toppchefen Kevin Mayer från Disney och sagt att det finns planer på att knoppa av den västliga delen av bolaget och alltså skilja på den kinesiska delen och verksamheten utanför hemlandet. Videotjänst har vuxit snabbt och har idag flera hundra miljoner användare vilket är en snabb expansion med tanke på att TikTok lanserades 2017.

Nu har TikTok dragits in i den politiska striden mellan USA och Kina och även i en konflikt mellan Indien och Kina. TikTok är förbjudet i Indien tillsammans med ytterligare 58 appar och tjänster.

Förhandlingar

Microsoft har visat intresse av att köpa TikTok och uppges förhandla med bolaget. Utåt så har Microsoft inte kommenterat uppgifter och idag kan TikTok alltså bannlysas i USA.

Wired


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här