blank

Twitter får nu viss kritik sedan de nya inställningarna om vilka/vem som får svara på ett inlägg rullators ut till alla. Twitter är inte längre en öppne diskussionskväll heter det bland annat. Frågan kan förenklas – ska användare kunna välja vilka de vill diskutera med?

Det faktum att du kan få säga det du vill, att du har en rätt att säga det du vill innebär inte att andra måste lyssna. Den rätten innebär inte heller att andra inte också har samma rätt och att de kan säga emot dig. Respekt är ett nyckelord och även om vi tycker olika så måste det finnas en ömsesidig respekt. I den respekten innefattas också att det inte finns någon anledning att diskutera med helt fakta-resistenta individer. Det är tämligen lönlöst att försöka att övertyga en medlem av ”Flat Earth Society” om att jorden faktiskt inte är platt – för att ta ett exempel.

Trollen

Så hur ska du då hantera trollen, de som bara vill föra en monolog och som inte lyssnar eller visar respekt?

Tidigare hade du två val – ignorera eller att blockera. Nu har du fler val. Du kan antingen välja ut vilka du vill diskutera med genom att nämna dem. Du kan bjuda in bara de du följer eller så bjuder du in alla – det senare precis som tidigare.

Skillnaden nu, med de här nya inställningarna är att du kan begränsa de du vill prata med innan och du slipper ägna tid och energi att städa upp och kasta ut nättrollen. Det är i grunden samma enkla funktion som i det verkliga livet – prata inte med idioter. Inled inte ens en konversation med dem.

Troll-beteendet är ett påtagligt problem på Twitter. Säger du att du litar på vetenskapen, på forskarna så kan du bli kallad ”nyttig idiot”, naiv eller dum. Du förväntas ibland sitta inne med patentlösningar på de mest komplexa och svårlösta samhällsproblemen och klarar du inte det så är du dum i huvudet. En inledningsvis rätt vettig debatt slutar med personangrepp.

Öppet

Jag har svårt att se att Twitter skulle bli begränsat, mindre eller mer stängt bara för att jag som användare kan välja vilka jag vill kommunicera med. De flesta av oss kommer att rikta vår inlägg till alla, precis som tidigare men några kommer att begränsa vilka som får svara utifrån erfarenheten att ämnet kommer att bjuda in vissa mer eller mindre kända nättroll. Jag kan naturligtvis ha fel men Twitters ganska långa test av de här funktionerna visar att det varit positivt för debattklimatet. Det lär gynna oss alla – utom trollen. Det finns en självreglerande faktor i sammanhanget – begränsar du genomgående vilka som får/kan vara på dina inlägg så får du också räkna med att bli ignorerad själv. Varför ska jag ägna tid åt en diskussion som jag inte får delta i och varför ska jag ha människor i mitt flöde som hela tiden väljer vilka de vill prata med?

Låt det här sätta sig, ge det en chans. Över tid får vi se hur det fungerar.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här