blank

Jag greppar fjärrkontrollen till min Apple TV, trycker på en knapp – tv:n startar liksom min Apple TV. Jag greppar min spelkontroller, trycker på en knapp – tv:n startar liksom min konsol.

Jag startar ytterst sällan ”riktig” tv i min tv. Allt går via min AppleTV därför att det är enklare, smidigare och då min tv styrs med en fjärrkontroll med en ”babiljard” med knappar så är fjärrkontrollen till min AppleTV oändligt mycket lättare att hantera. Dessutom ser jag tv när jag vill se på tv – inte när tv-bolagen bestämmer att saker ska sändas så med undantag av direktsändningar så är det appar och AppleTV som gäller. Det är det för övrigt med direktsändningar också då jag använder streamingtjänster även för sport – det är det jag ser direktsänt.

Barndom

I min barndom var detta allt annat än enkelt. Till att börja med fanns en, 1, kanal. I svart/vitt och tv:n behövde duktigt med tid att värmas upp innan den liksom stabiliserade sig och gav en flimmerhårs bild. Å andra sidan fanns ingen fjärrkontroll. Skull du höja ljudet fick du lätta ur soffan och göra det med reglage som du drog upp eller ned.

Så småningom kom en kanal till men vår gamla tv-apparat var så gammal så vi fick köpa en stor dosa som stor ovanpå tv-apparaten. Skulle du titta på tvåans testsändningar, John Wayne-filmer och barnprogrammet Mindre Modiga Män så fick du först slå på dosan och sedan vrida in rätt kanal med en stor ratt på tv:n.

FärgTV

Utvecklingen tog oss till färg-tv och till slut kom också fler kanaler TV3, ZTV och TV4 om du inte skruvade upp en parabol och tog in allt det rymden kunde erbjuda. I bostadsområdena kom kabel-tv-bolag med olika erbjudanden och nu kom tv:n med fjärrkontroll. Det värsta jag sett i den vägen var en gigantisk kontroll som såg ut som ett flygplan med invikta vingar. Vek du ut vingarna så dök det ännu fler knappar. Bordet i vardagsrummet var nu plats för – fjärrkontroll för tv:n, fjärrkontroll för VHS-videobandspelare, fjärrkontroll för tv-spel och om du var lite mer avancerad 1-2 fjärrkontroller för ljudsystemet. En prydlig rad med  2,3,4 eller till och med 5 fjärrkontroller. Hade du dessutom en egen parabolantenn så, jodå, det behövdes en fjärrkontroll till den mottagaren också.

blank

Det krävdes en ingenjörsexamen för att slå på allting.

One Remote to Rule them All

Sedan kom då AppleTV, appar för kanaler och tjänster och tv:förvandlades till en skärm.

blank

Med en AppleTV och en modern tv så styrs allt med en enda fjärrkontroll. Detsamma om du har en spelkonsol ansluten. Förvisso en fjärrkontroll till men du behöver inte reglera ljudet, slå på/av eller starta konsolen med något annat än den fjärrkontrollen – om du inte har de funktionerna direkt i handkontrollen för att spela med.

Det har jag.

Jag slår på, startar tv, ljud och min Nintendo Switch med en enda knapp på kontrollen som jag spelar med.

Nej det var verkligen inte bättre förr – bara krångligare.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här