blank

TikTok, den kinesiska videotjänsten, har hamnat i skottgluggen i en lång rad länder. Donald Trump vill bannlysa TikTik i USA och i normalfallet så är det enkelt att veta vilken sida du ska stå på när det gäller Trump, på andra sidan, men när det gnäller TikTok har Trump vissa poänger. För egen del så har jag inte ens tänkt tanken på att registrera mig eller installera TikTok.

Låt oss ta det här med datainsamling först. TikTok är en videotjänst, gratis, där du registrerar dig och sedan kan du ladda upp inlägg med en video. Det är en stor, snabbt växande och populär app/tjänst med hundratals miljoner användare. När du registrerar dig så går du med på att betala i form av att du delar med dig av din personliga information.

Laddar du ned TikTok i en Androidtelefon så delar du med dig av i stort sett allt du gör i din mobiltelefon.

”Expertens varning om Tiktok: ”Aggressiv app”

Laddar du ned och använder TikTok i din iPhone så samlas alla data in som TikTik kan samla in på Apples plattform. Det är inte i närheten av de mängder som TikTik kan samla in på Androidsidan och TikTok, appen, kommer att be om ditt tillstånd för att göra det men det är en app och en tjänst där du betalar med din personliga information.

Du kan säkert huvudregeln vid det här laget ”Betalar du ingenting för en tjänst så är det du som är produkten”.

Kina

TikTok är ett kinesiskt företag som lyder under regimens lagar och de säger att om de kinesiska myndigheterna begär att få information så måste företaget lämna ut den. TikTok själva säger att information om användare utanför Kina lagras i Hongkong och Singapore. Det är inte svar på själva huvudfrågan hur TikTik hanterar en förfrågan från kinesiska myndigheter om att få information.

Det finns alltså en klar, tydlig och rak koppling till Kina så där har Trump en poäng.

Två saker

Dessa två saker gör att jag inte ens har tänkt tanken på att registrera mig och ladda ned och installera TikTok.

  • En social gratistjänst där jag är produkten
  • Kopplingen till Kina

Skulle nu Microsoft köpa TikTok så gör det inte tjänsten mer intressant. Affärsmodellen är fortfarande att samla in min information och för egen del får det räcka med Google, Facebook och Twitter.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här