blank

Apples nya versioner av iOS och macOS är annonsörernas och reklamsäljarnas mardröm. Facebook har redan flaggat för att deras intäkter sannolikt kommer att sjunka eftersom iOS/macOS nu stängs ned ytterligare. I klartext så kommer Facebook och andra inte att kunna spåra oss på nätet och tvinga på oss en massa riktad reklam.

Riktad reklam innebär att Facebook, Twitter, Google och andra säljer målgrupper som annonsköpare väljer för att rikta sin reklam till vissa utvalda grupper och individer. Det är den reklam som verkligen kostar pengar ute på nätet. För att kunna sortera in oss i olika målgrupper så är säljarna, däribland Facebook, primärt inte intresserade av vilka vi är som individer. Vad vi heter är inte särskilt intressant men däremot vilka webbplatser vi besöker, vad vi köper och vilka prylar vi använder för att ta några exempel. För att kunna samla in den information så används cookie-filer, markörer, ID-nummer och andra tekniska lösningar för att hålla reda på var vi är och vad vi gör. Vi blir en unik liten kodsnutt, enkelt förklarat.

Blockera

I de nya versionerna av Apples olika operativsystem kommer du att få ett slumpmässigt ID som byts. I appar kommer du att kunna stoppa datainsamling och du kommer att kunna skicka en ungefärlig position, inte inte en exakt position. Du kommer att kunna se vad en app eller en webbplats samlar in om dig och du kommer att kunna blockera sådan datainsamling.

Tidigare har Facebook, Twitter, Google och övriga tjänster, där du betalar för att använda deras tjänster med din personliga information, kunnat använda en rad olika tekniker för att se till att få in den information de vill. Små bildfiler med långa nummerserier har skickats och lagrats i din enhet. En unik sifferserie som identifierar just dig. Cookiefiler har använts på samma sätt och även din hårdvara lästs av och lagrats – allt för att skapa en unik identitet så att du ska kunna identifieras.

Kontroll

Nu skruvar Apple åt tumskruvarna på alla de här tjänsterna och flyttar över ännu mer kontroll över vår information till oss användare. Det betyder att du som användare kan få upp dialogrutor med frågor en kort tid efter det att du uppdaterat till iOS 14 och macOS Big Sur. Såvida du inte går in direkt och antingen ställer in vad som får skickas och när för varje app eller ställer in det centralt och generellt för enheten.

Det här handlar dessutom inte om raketforskning. Apple har gjort det enkelt, översiktlig och du kan slå av ”tracking” med en enda inställning.

blank

Slår du av ”Allow Apps to Request to Track” så slår du av all spårning, för alla appar i din iPad eller iPhone. en enda inställning som redan är avslagen, som standard. Apple utgår ifrån att du inte bli bli kartlagd på nätet.

Kapplöpning

Är allt bra då?

Sannolikt inte för detta är en kapplöpning där de som säljer reklam hela tiden hittar på nya sätta att träffa rätt målgrupp. Vi lär få se nya tekniska lösningar och nya sätt att få in data. Alla de här klubbarna, medlemserbjudanden är bara ett exempel. Du blir medlem i en butik, får rabatt samtidigt som butiken vet exakt vad du handlar, när och var. Då spelar det ingen roll om du betalar med Apple Pay. Butiken vet vem du är, vad du handlat och var.

Apple Pay är annars ett anonymt sätt att betala saker med. Anonymt på så sätt att butiken inte får veta mer än att varan är betald, inte vem som köpte den.

Mindre betalt

I sammanhanget brukar de som säljer annonser framhålla att reklam skapar innehåll. Webbplatser får betalt för att visa reklam och de pengarna används för att producera innehåll som du, jag och andra vill ta del av, läsa, lyssna eller titta på. Det är en viktig invändning. Reklam omsätter miljarder och skapar intäkter för miljarder för medierna. Reklamen sysselsätter också en betydande mängd människor. Kort sagt – reklambranschen är viktig inte bara för att generera intäkter utan för att hålla igång det nät vi alla använder. Det här myntet har två sidor för att uttrycka det bildlikt. Den reklam många av oss försöker komma undan skapar det innehåll vi vill kunna konsumera vilket onekligen blir ett märkligt förhållande.

I reklamsammanhang så är rätt målgrupp mycket viktigt och det betyder att en webbplats som vänder sig till hockeyintresserade idag kan ha ett mindre antal besökare än vad som tidigare varit intressant för de stora drakarna. De som besöker webbplatsen är intresserade av ishockey och säljer du saker riktade mot den målgruppen så kan deras besökare vara mer värda inom en nära framtid. Reklambranschen får tänka om och ändra sina nuvarande metoder där vi, om inte massövervakas, så i vart fall kartläggs i stor skala.

Det finns inga gratisluncher och utan reklam så stannar stora delar av nätet. Det är en realitet. Branschens sätt att kartlägga oss är också en realitet.

Apples nya, kommande operativsystem är i det sammanhanget en mardröm för annonsörer.

Någon måste tänk om helt enkelt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här