blank

Twitter har stängt ned drygt 7 000 konton som antas vara kopplade till QAnon-rörelsen. Enligt Twitter så kan det finnas ytterligare runt 150 000 konton som den sociala tjänsten nu undersöker innan de går vidare med eventuella åtgärder. Facebook däremot har inte aviserat några åtgärder.

Twitter har flera gånger lyckats att förekomma Facebook och därmed lika snabbt glad ut ur fokus. Twitter markerade inlägg av den brasilianske presidenten som tveksamma liksom inlägg av Donald Trump. Twitter har städat ut rasistiska konton, kastat ut islamistiska konton och extremister på höger och vänsterkanten. Därmed inte sagt att Twitter inte skulle, eller borde göra mer, men åtgärderna resulterar i att fokus riktas mot den andra stora sociala tjänsten – Facebook.

Strategiskt

Strategiskt är det lika klokt som snabbt agerat. Twitter slipper hamna i skottgluggen för obekväma frågor och Twitter slipper bli ifrågasatta som tjänst betraktat. Fokus ligger på Mark Zuckerberg och Facebook som dessutom är indragna i en annonsbojkott. QAnon själva har börjat att döpa om sig och namnbytet är ett försöka komma undan Twitters granskning – “17Anon” och “CueAnon” är nya namn på gamla konton och namn på konton som ska ersätta de nu nedslängda kontona.

Facebook hamnar också i fokus av ett annat skäl – det är här QAnons största sidor och grupper finns – inte på Twitter.

Shayan Sardarizadeh, @Shayan86, är reporter på brittiska BBC med inriktning på konspirationer på nätet.

Åtgärder

Nu återstår att se om Facebook kommer att agera och hur Facebook i så fall kommer att agera. Internt har det redan kommit signaler från högsta ledningen att extremism, rasism och uppmaningar till våld ska bedömas hårdare framöver, Frågan är om det räcker för att blidka annonsörer och användare.

Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x