blank

Donald Trump vill skjuta upp hösten presidentval med hänvisning till att post/brevröster kommer att leda till ett omfattande valfusk. Något som det inte finns vare sig statistik, undersökningar eller några som helst uppgifter som stöder.

Det finns helt enkelt inga uppgifter överhuvudtaget som ger Donald Trump eller andra republikaner stöd för åsikten att poströster innebär ett ökat valfusk, eller ens risk för ett ökat valfusk. Det är något helt annat som fått Trump att reagera och agera – den amerikanska ekonomin backade med nästan 33 procent mellan april till juni (utslaget på helår) som en direkt följd av Covid-19 med nedstängningar och ekonomisk hjälp till ett snabbt ökande antal arbetslösa i USA. Förra veckan ansökte ytterligare 1.43 miljoner amerikaner om arbetslöshetsstöd vilket är rekordstora siffror och inte sedan 2008 under finanskrisen visade den amerikanska ekonomin så här dåliga siffror.

Innan dess måste vi backa till 1958 för att hitta så dramatiskt svaga siffror för den amerikanska ekonomin.

The Guardian

Fritt fall

En ekonomi i närmast fritt fall, dramatisk stigande siffror för arbetslösheten och sjunkande siffror BNP är alla ett hot mot Trumps sikte på att väljas om som amerikansk president. Till det kan läggas snabbt sjunkande popularitetssiffror där opinionsundersökningar visar att Trump till och med kan förlora valet i Texas. En delstat där Hillary Clinton var chanslös 2016.

Därför vill Donald Trump nu skjuta upp valet – något som han inte kan, inte får och inte ens får besluta om enligt amerikanska vallagar, konstitutionen och enligt principen om maktfördelning.

Här finns en federal lagstiftning i botten som Trump inte kan sätta sig över – vilket inte är detsamma som att han inte lyfter frågan och därmed ifrågasätter hela det amerikanska valsystemet. Samma system som fick honom vald 2016. Det är ett försök att ytterligare splittra USA och dela landet vilket i klartext betyder att en demokratiskt vald president, som under ed sagt att han ska försvara den amerikanska demokratin, försvara den amerikanska konstitutionen och vara hela USAs president, nu misstänkliggör och ifrågasätter ett val som inte ens har hållits.

Ska Trump överhuvudtaget komma någonstans så krävs att han får med sig representanthuset, kongressen, i ett första steg och det kommer han inte att lyckas med – där har demokraterna majoritet.

Undersökningar

Det finns undersökningar gjorda i samband med ett flertal av de amerikanska valen och ingen av de granskningarna har kunnat påvisa på något omfattande valfusk. Trump har trots det ihärdigt hävdat att flera miljoner falska röster lades i presidentvalet 2016 – en förklaring till varför han själv inte vann ”the populär vote”. Hillary Clinton fick miljontals fler röster än trump men Trump vann rätt delstater och vann flest elektorsröster. Trump förnekar att han inte fick flest röster på samma lösa grunder som han hävdar att det fanns fler i publiken än under Barack Obamas installation.Trump tillsatte därför en kommission som skulle utreda uppgifterna men inte heller deras undersökningar gav något stöd om påståendet om valfusk i amerikanska val. Trump upplöste därför kommissionen 2018.

Det är på den nivån vi är när det gäller Trump och han stukade ego.

Det finns rapporter om fusk med valsedlar, fusk i röstlokaler och liknande men det finns inga rapporter som ger Trump stöd för påståendet att det skulle förekomma ett omfattande valfusk eller att det ska ha lämnats in miljontals falska röster. Valfusk är mycket ovanligt i amerikanska val – ett faktum som Trump vägrar att acceptera.

Ett eko

Trumps uttalanden är ett eko från 2016, när inte ens han själv på allvar trodde att han skulle vinna. Även den gången uttalade sig Trump och hävdade att valet var ”riggat”.

Så kan Trump då flytta på valet?

Det enkla, raka svaret är nej – det kan han inte göra därför att det är ett beslut som han inte kan fatta.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här