blank

Igår var det alltså dags. Kongressen skulle fråga ut Apple, Google, Facebook och Amazon. Cheferna Tim Cook, Sundar Pichai, Mark Zuckerberg och Jeff Bezos skulle nu grillas och svara på frågor. Under drygt fem timmar ställdes frågor till cheferna och utskottets republikanska ledamöter passade också på att försöka att få lite personlig datasupport.

Sammanfattningsvis så klarade sig Apples Tim Cook bäst av två orsaker – Apple har minst att försvara och han fick också minst frågor av utskottets ledamöter. I Apples fall handlade frågorna om App Store, Apples process för att godkänna eller inte godkänna appar och om Apples avgifter. Tim Cook förklarade att App Store generar miljarder årligen till utvecklare och att App Store givit upphov till en egen ekonomi som skapat miljontals jobb, enbart i USA. Apples mål är inte att stoppa appar i App Store utan tvärtom se till att så många appar som möjligt ges plats på plattformen. Tim Cook underströk att det finns flera olika anledningar till att appar kan komma att stoppas – brott mot Apples regelverk, att de har lite eller ingen nytta eller att apparna inte fungerar.

Kontroverser

Tim Cook fick direkta frågor om App Store och utskottets ledamöter plockade fram flera konkreta exempel på kontroverser på senare år runt App Store och runt Apples beslut. Cook fick svara på frågor runt Screen Time/Skärmtid där  flera liknande appar stoppades i App Store kort efter det att Apple lanserat sin egen app. Tim Cook svarade det Apple hela tiden har sagt:

“The use of technology called MDM (Mobile Device Management) placed kid’s data at risk, and so we were worried about the safety of kids … There’s over 30 parental control (apps) on the App Store today, so there’s plenty of competition in this area.”

De aktuella apparna stoppades därför att de använde en lösning avsedd för stora företag och en intern distribution av appar och data vilken gav dem access till användarnas information på ett sätt som Apple inte godkänner.

Tim Cook fick även svara på frågor om hur Apple hanterar utvecklare, om alla utvecklare hanteras på samma sätt och Tim Cook upprepade det Apple också sagt upprepade gånger – reglerna för App Store gäller alla, på samma sätt. Något som Apple upprepade gånger sagt när App Stores regelverk kritiserats bland andra av Spotify.

Republikaner

Utskottets republikanska ledamöter hade en och samma strategi – framställa alla fyra företagen som anti-konservativa och för att medvetet försöka diskriminera konservativa åsikter. Jim Jordan, republikansk ledamot från Ohio inledde med att säga:

“I will just cut to the chase – big tech is out to get conservatives,”

Därefter räknade han upp hur Facebook, Google och Twitter stoppat inlägg, lagt in varningsmarkeringar och hans slutsats var att det var för att inläggen framförde konservativa åsikter. Det var en serie konkreta exempel, med datum och år, där Jordan menar att konservativa har censurerats av Google och av Facebook. Jim Sensenbrenner, republikan från Wisconsin, frågade Mark Zuckerberg varför Donald Trump Jrs konto frysts och Mark Zuckerberg fick då svara att det handlade om Twitter, inte om Facebook. Greg Steub, också republikan, ville veta varför hans kampanjmail fastnade i spamfiltret hos Google och menade även att en sökning för flera veckor sedan som inte gav samma resultat nu var ett bevis på hur Google försöker gömma undan konservativa åsikter. Googles Sundar Pichai svarade att ett spamfilter utvecklas hela tiden och att sökningar gjorda vid olika tillfällen kan ge olika resultat och att inget av exemplen bevisar att Google försöker gömma undan några åsikter.

Tuffa frågor

Tolka nu inte detta som att ledamöterna inte var förberedda, inte var pålästa och att de fyra högsta cheferna inte fick mycket konkreta, raka och tuffa frågor. Utskottet hade begärt in e-post och andra dokument från de aktuella bolagen och Amazons Jeff Bezos fick en rad raka frågor om hur Amazon agera när det gäller avtal med återförsäljare där Amazon anklagades för att ha förstört hela verksamheten för en liten familjeägd bokhandel. Amazon fick också frågor om diapers.com, ett företag som sålde blöjor och som sågs som en konkurrent till Amazon. Här kunde utskottet plocka fram interna e.-mail, inifrån Amazon, där det uttryckligen sas att Amazon skulle sälja blöjor till underpris, med förlust för att knäcka diapers.com – vilket också slutligen skedde. Diapers.com tvingades att stänga sin försäljning och hela sin verksamhet. I de interna diskussionerna inom Amazons så skrev Amazons egna chefer att diapers.com var ett högst påtagligt hot och att Amazon till varje pris måste slå tillbaka – även om det skulle innebära förluster på upp till 200 miljoner dollar.

Instagram

Även Facebooks Mark Zuckerberg fick svara på frågor utifrån egna, interna mail där bland annat Instagram diskuterades. Här handlade det om huruvida Facebook köpte upp Instagram, vilket skedde 2012, för att stoppa en potentiellt farlig och snabbt växande konkurrent. I dokumenten fanns även uppgifter från Instagram som ansåg sig vara mer eller mindre tvingade att sälja till Facebook.

Mark Zuckerberg försökte också framställa Facebook som hårt utsatt för konkurrens och han menade att Facebook inte alls har den dominerande roll som görs gällande. En intern grafiks presentation, gjord av Facebooks Sheryl Sandberg står i rakt kontrast till det påståendet. Bilden är plockad ur en presentation som Facebook gjorde inför teleoperatören Vodafone 2012.

Länkar

Jag följde själva utskottsförhören, direkt via nätet, och noterade även en rad hårda ordväxlingar mellan Jim Jordan och utskottets ordförande David Cicilline och även med andra demokrater i utskottet. Min bild av förhören, att Tim Cook fick långt färre frågor, än de övriga bekräftas av New York Times som räknat antalet frågor. Tim Cook fick runt hälften så många frågor som de övriga.

Nästa steg

Nästa steg är den rapport som utskottet nu kommer att lägga fram och först därefter kan, möjligen, en process mot att lagreglera och/eller att föreslå att några av de här bolagen ska delas upp därför att de kan anses ha en alltför stark, monopolställning på marknaden men det är en lång och allt annat än förutsägbar process. det kommer som bekant ett presidentval om Indre ön 100 dagar som kan påverka.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x