blank

macOS Big Sur innebär inte bara ett nytt grafisk utseende, nya ikoner och ett nytt fräscht utseende – det innebär också att Apple nu äntligen lyfter in Mac och macOS i centrum och fokus igen.

Det här kommer Apple aldrig att erkänna men vi som använt Mac ett längre tag vet hur verkligheten har sett ut och vi vet att fokus legat på iPhone, iPad och tjänster i flera år. Rätt eller fel, Apple har trots allt tjänat “a shitload of money” så ur den aspekten så har Apple gjort helt rätt. Ett stark, rikt Apple är den bästa garantin för att Apple ska fortsätta att driva på utveckligen och ska fortsätta att fatta modiga beslut.

Vill du nu tolka det som att jag applåderar att Apple tar ordentliga tuggor ur min plånbok och att jag villigt finner mig i höga priser så är du fel ute.

Buggar

macOS har dragits med buggar och problem ända sedan Catalina lanserades. Den nuvarande versionen av macOS kommer att gå till historien men inte på det sätt Apple önskat. Catalina är sannolikt en av de sämsta versioner av macOS ända sedan macOS lanserades.  Visst, andra, tidigare versioner av macOS har haft problem men inte i närheten av Catalina som fortfarande, efter alla dessa uppdateringar inte rullar smidigt och smärtfritt.

Nu vill Apple smälta samman i första hand iPadOS, använda Catalyst, och få ihop mer enhetliga utseenden och funktioner i sina operativsystem och det innebär att macOS hamnar i centrum och i fokus igen. Beslutet att ta klivet över till Apple Silicon (ARM) är naturligtvis dock huvudanledningen. Därför är Mac och macOS en huvudsak för Apple – igen.

Vi som användare har anledning att applådera (förhoppningsvis) efter en längre tid med tandagnisslan.

Den första betaversionen av Big Sur är förvånansvärt stabil – trots att det är en första testversion. Det finns en hel del program som ännu inte fungerar, en del grafik ser ut att sitta löst men den rullar rätt stabilt. Tolkar du nu det som att det är fritt fram att sopa in Big Sur i en produktionsmaskin så är det ditt val.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här