blank

Det startade med en artikel i den brittiska tabloiden Daily Mail där det påstods att 250 forskare skulle ha varnat för cancerrisker med AirPods och fortsatte med att uppgifterna spreds vidare bland andra av Yahoo News.

Vi börjar med DailyMail:

  • Tiny wireless Bluetooth headphones fit into the ear canal  
  • 250 scientists from over 40 countries have signed a petition to the WHO and UN to warn against radiowave radiation from wireless technologies 
  • The close proximity of AirPods to the brain and inner ear may raise cancer risks

Det finns en hemställan, en begäran, från 2015, långt innan AirPods överhuvudtaget existerade, där forskare varnar för risker med elektromagnetisk strålning i närheten av huvudet. En rapport som nämner trådlösa nätverk, mobiltelefoner, baby monitorer, radio antenner och en lång rad andra produkter och tjänster som skickar ut signaler.

“these include-but are not limited to-radio frequency radiation (RFR) emitting devices, such as cellular and cordless phones and their base stations, Wi-Fi, broadcast antennas, smart meters, and baby monitors as well as electric devices and infra-structures used in the delivery of electricity that generate extremely-low frequency electromagnetic field (ELF EMF).”

Forskarna vill att det nuvarande regelverket, gränserna och rekommendationerna för strålning av den här typen av omprövas och underskrifterna skickades till World Health Organization, WHO.

WHP å sin sida konstaterade att det inte finns vetenskaplig grund till att anta att strålningen skulle vara farlig och att det gjordes en översyn och genomgång 2002 och 2010.

Grunden för Daily Mails antagande och påstående är en samling namnunderskrifter inskickade ill WHO och ett svar från WHO där det sägs att påståenden saknar vetenskaplig grund.

Påhitt

AirPods i sammanhanget är helt och hållet Daily Mails påhitt. De existerade som sagt inte 2015. Denna begäran uppdaterades i år men fortfarande så nämns inte AirPods.

Yahoo News har sedan spridit uppgifterna vidare:

Can AirPods and Other Wireless Headphones Really Cause Cancer?

Wireless headphones like Apple Airpods ‘could pose cancer risk’, scientists warn

Scientists Warn That Wireless Headphones Could Give You Cancer

Uppgifterna har även publicerats på Medium:

Are AirPods and Other Bluetooth Headphones Safe?

Tro på

Så vem ska du tro på?

250 forskare som hävdar att det finns cancerrisker med den här typen av strålning eller WHO och andra som menar att det inte finns vetenskaplig grund för att att anta att strålningen inte är farligare än nickel, kol och en det andra produkter som sorterats in i samma riskgrupp, 2B. I debatten påstås också att det inte skulle finnas några forskningsunderlag på senare vilket inte heller är sant. Amerikanska US Food and Drug Administration, FDA, har undersökt den här typen av strålning i mer än 15 år. 2002, 2010 och 2011 gjorde WHO genomgångar av tillgänglig forskning och konstaterade att det inte finns något samband.

Det är osannolikt att radiovågor från mobiltelefoner medför ökad risk för hjärntumör eller andra allvarliga hälsorisker. När det gäller barn är osäkerheten om möjliga långtidseffekter större. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar därför försiktighet vid användning av mobiltelefon. Använd handsfree och håll ut mobilen från kroppen under samtal. Användning av mobiltelefon under graviditeten innebär låg exponering för radiovågor till fostret och det finns inget vetenskapligt stöd för att så låg exponering medför hälsorisker för fostret.

Strålskyddsinstitutet

Jodå, jag vet – Strålskyddsinstitutet är inte glasklar i sin rekommendation men kom då ihåg att det bygger på en försiktighetsprincip där minsta antydan leder till en rekommendation av att vara försiktig.

Det är osannolikt att radiovågor från mobiltelefoner medför ökad risk för hjärntumör eller andra allvarliga hälsorisker.

I maj 2011 genomförde Världshälsoorganisationens (WHO) forskningsorgan för cancer, International Agency for Research on Cancer (IARC), en granskning av publicerad forskningslitteratur för att bedöma sannolikheten för att radiovågor skulle kunna orsaka cancer. Resultatet blev att radiovågor klassades som möjligen cancerframkallande, vilket är den svagaste misstankegraden.

Oavsett hur alarmerande du kan tycka att uttalandena ovan är så är det långt, för att inte säga mycket långt till att anta att mobiltelefoner eller den här typen av strålning skulle innebära en cancerrisk och som sagt – AirPods nämns inte överhuvudtaget. Trots det, och trots att detta handlar om flera år gamla uppgifter så plockas desinformationen fram då och då och anses vara bevis på att strålningen är skadlig.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x