blank

Apple har målmedvetet, och framgångsrikt, satsat på tjänster för att öka sina intäkter när vi kunder och användare uppdaterar våra prylar med längre cykler. Vi byter inte iPhone lika ofta och då är Apples strategi att satsa på tjänster, Apple Music, Apple News, AppleTV+ och liknande. En tjänst saknas dock i utbudet vilket kan te sig lite märkligt med tanke på att Apple också är ett företag med hårda regler runt användarnas integritet – en VPN-tjänst.

Det är inte så att det saknas VPN-tjänster ute på nätet, tvärtom, men Apple har ett uttalat fokus på att skydda oss användare och vår information. I det sammanhanget så är en VPN-tjänst om inte naturlig så i vart fall något som ligger i sakens natur. En VPN tjänst är krypterad tunnel som du kommunicerar via. VPN står för Virtual Private Network och det är en teknik för att skapa en säker uppkoppling via ett annars oskyddat nät.

Vem du är

Tekniken används bland annat för att koppla upp anställda utanför företagets nätverk på ett säkert sätt. Du använder en VPN-uppkoppling för att logga in mot företagets interna nätverk men VPN används också för att surfa säkert och för att dölja vem du är, var du finns och hur du kopplat upp dig. Det IP-nummer du visas utåt är VPN-tjänstens och där ska, i teorin, alla spår sluta. Ingen ska kunna ta reda på vem du är – är tanken. I praktiken så kan dock de som tillhandahåller VPN-tjänsten ta reda på var du kommer ifrån, var du kopplat upp dig.

Kort sagt – ett säkert, skyddat sätt att surfa, kommunicera och använda Internet.

Brave

Webbläsaren Brave lanserar nu en sådan tjänst för iOS. Ni som följt denna blogg ett tag vet att Brave är den webbläsare jag varmt rekommenderar om du inte gillar Safari. Brave bygger på samma kod som Google Chrome men utan sökjättens kod som används för att samla in data, kartlägga och spåra det du gör på nätet.

Brave Firewall/VPN

I den här lösningen kombineras VPN-tjänsten även med en brandvägg-mjukvara.

Enkelhet

Det finns VPN-tjänster att teckna sig för även för iOS och i normalfallet så brukar det vara rätt lätta att installera och komma igång men en integrerad tjänst som sitter direkt i ditt operativsystem där allt du behöver göra är att aktivera och betala för tjänsten är sett till enkelhet oslagbar. Det blir inte mer komplicerat än att aktivera den inbyggda brandväggen i macOS – rekommenderas om du flyttar dig och byter uppkoppling med din Mac.

En VPN-tjänst skulle kunna integreras i iOS, iPadOS och macOS, betalas som prenumeration precis spå samma sätt du idag betalar Apple Music eller någon annan av Apple tjänster.

Har jag då några källor som säger att Apple kommer att satsa spå en egen VPN-tjänst?

Nej.

Finns det några tecken som tyder på att Apples testar en sådan lösning?

Nej.

Invändningen – det skulle inte gynna konkurrensen mellan VPN-tjänsterna. Lanserar Apple en egen VPN-tjänst och den landar på ett rimligt pris så lär det betyda döden för alla de som försöker saluföra VPN-tjänster riktade mot Apple-användare. Det är ett argument i sammanhanget som inte ska underskattas.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här