blank

Det finns ett enkelt och grundläggande skäl till att Google saknas i krypteringsstriden och det är en anledning som du bör sätta dig en dock fundera över om du sitter med en Android-enhet i handen. Svaret – Android saknar samma kraftfulla kryptering som Apples iOS-enheter är försedda med som standard i de flesta fall.

Google ska ha ett erkännande för att vid flera tillfällen snabbt och utan invändningar ha ställt sig bakom Apple i striden med FBI. Google-chefen Sundar Pichai har kritiserat  de amerikanska myndigheterna och han har flera gånger varit bland de första att ge Apple sitt stöd.

Samtidigt är Googles Android påfallande frånvarande i krypteringsstriden och det beror inte på att det saknas enheter som myndigheterna till ta sig in i. Det beror inte på att Google likt Apple inte vägrar att hjälpa till med att knäcka och låsa upp enheter.

Saknas

Det beror på att det saknas kryptering i de flesta Android-enheter av samma slag som när det gäller iOS. Det beror på att det inte finns någon standard, ingen enhetlig krypteringslösning i Android och även om Google lovat och sagt att det ska komma, liksom flera tillverkare, så saknas fortfarande en lösning.

Premiumenheter, de dyrare Android-enheterna, och de nyare enheterna kan ha kryptering. Kan ha, eftersom det inte är säkert att det finns eller att den är aktiverad och påslagen. Precis som när det gäller versioner, uppdateringar och buggfixar så är Android en mycket splittrad plattform och kryptering och skydd är ingen undantag.

Kryptering

Kryptering har funnits i Android sedan version 4.0, KitKat, men det är sedan det blir problem. Olika tillverkare har olika tillägg, plugins och de hanterar även krypteringen olika. Därför finns, som sagt, kryptering aktiverad och tillgänglig i vissa enheter men inte i andra.

Sett till hela Android-plattformen och ekosystemet som helhet så är en minoritet av alla telefoner och surfplattor skyddade som iOS-enheter är. När Android 6.0 lanserades förra året så kom krav på kryptering. Problemet är att bara 4.6 procent av alla Android-användare har den senaste versionen i sin telefon eller surfplatta.

Varvet runt

Så då har vi gått hela varvet runt och kommit tillbaka i att den fragmenterade Android-plattformen har lett till att Android-användare generellt är betydligt sämre skyddade än iOS-användare. Deras information kan därför plockas fram av de som behöver det. Därför behöver amerikanska myndigheter inte stämma Google, Samsung, HTC eller Dell. De behöver inte lämna in krav till domstol där tillverkare ska tvingas att hjälpa till att låsa upp en telefon därför att de kan göra det själva.

Därför saknas Google i krypteringsstriden.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x