blank

Donald Trump ägnade 42 minuter under den amerikanska nationaldagen åt att berätta hur förträfflig han är, hur mycket hans administration gjort och hur han kommer att slå tillbaka det Trump kallar för den radikala vänstern. Trump passade också på att servera nya lögner om Coronapandemin som nu tagit 130 000 amerikaners liv.

Nationaldagsfirande brukar vara en sammanhållande kraft, något som förenar över över de politiska gränserna. Det är en möjlighet för landets president att hålla ett tal som förenar och som enar landet – inte med Donald Trump i Vita Huset. Trump höll ett av sina sedvanliga kampanjmöten där han istället pekade ut demonstranter, alla de som protesterar mot rasism, sociala klyftor och orättvisor som en radikal vänsterrörelse, som inhemska terrorister som ska slås tillbaka. Nu är USAs fiender inte invandrare från Mexiko eller Kina. Nu är USAs fiender de egna medborgarna som inte håller med Donald Trump.

Det kan vara ett grovt strategiskt misstag.

Valdeltagandet

En av flera avgörande frågor inför valet i november är hur många amerikaner som kommer att rösta. Lyckas demokraterna att engagera sina väljare, få dem att gå och rösta och blir det ett högt valdeltagande så talar det för Joe Biden. Ett delat USA blir nu ännu mer splittrat när Trump viftar undan alla protester som ett verk av vänsterradikala våldsverkare. Det kan vara en tändande gnista för att dra demokratiska väljare till valbåsen och det kan vara en viktig del i mobiliserandet av Trumps politiska motståndare.

Inför mellanårsvalet lyckades demokraterna få igång fackföreningarna, minoritetsgrupperna och fotfolket. Demokraterna vann Representanthuset men tappade mark i Senaten. Sammantaget en politisk framgång och i de fyllnadsval som har hållit sedan dessa så har demokraterna fortsatt att vinna framgångar. Donald Trump vill inte lyssna på protesterna. I hans värld är han historiens mest framgångsrika president som är suverän i inrikespolitiken och exempellöst framgångsrik som utrikespolitiker.

Fakta talar däremot ett helt annat språk och det är det protesterna handlar om. Naturligtvis finns det våldsverkare, kriminella och idioter bland de protesterande. Det gör det alltid när stora grupper samlas oavsett politisk hemvist men här finns också en stor mängd helt vanliga amerikaner, väljare, som tröttnat på ökande politiska och ekonomiska klyftor. Lyssnar du inte på dem så är risken uppenbar att går till vallokalen i november.

Lögner

Trumps strategi när det gäller Coronaviruset är att konsekvent tona ned spridningen, riskerna och samtidigt hävda att han och hans administration har allt under kontroll och att ingen annan hade kunnat göra det bättre. I våras avfärdade Trump alla beräkningar, alla oro och alla som hävdade att USA aldrig skulle nå dödstal i närheten av 100 000.

Anthony Fauci, chef för the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, USAs högsta medicinsk ansvarige gjorde uttalanden förra veckan och under helgen om att spridningen i USA nu sker okontrollerat. En rad delstater redovisar rekordhöga tal över hur många som har smittats, alltså högre tal än under den period då USA nar stängt. I talet på nationaldagen så hävdade Donald Trump att 99 procent av alla smittade bara hade milda, knappt märkbara symptom. En siffra som han tycks ha plockar ur luften för det finns inga vetenskapligt underlag för uppgiften, snarare tvärtom då antalet patienter som behandlas på intensivvårdsavdelningar också ökar i USA.

Ohörsamhet

Det kan vara så att Trumps sätt att styra, hans ohörsamhet, ovilja att medge ett enda misstag, att inte läsa viktiga rapporter och ta del av information kan bli hans fall. Donald Trump är fylld av sin egen förträfflighet, ett ständigt krig mot medierna så det finns en uppenbar risk, eller chans, att han helt missbedömer protesterna. Han kan invaggas i en tro att hans egen väljarbas är tillräcklig för att vinna valet trots att han ligger efter i snart sagt alla större opinionsundersökningar. Något som lett till juridiska hot från hans kampanj riktade mot CNN som presenterat undersökningar som visar att Joe Biden just nu leder i opinionen.

Donald Trumps sätt att vara, att styra kan vara det största hotet mot att han väljs till president för fyra nya år.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x