blank

Apple har som bekant tillkännagivit att de på sikt kommer att satsa på den egna plattformen, Apple Silicon, och lämna Intels processorer till förmån för egendesignade ARM. Frågan är då hur Microsoft kommer att göra?

Intel i kombination med Microsoft Windows har kallast Wintel och Windows och intel har setts som mycket intimt förknippade med varandra men Microsoft torde ha upplevt snarlika problem som Apple med Intels processorer. Intel har haft leveransproblem, buggar och prestandaproblem ända sedan serien med Skylake-processorer som lanserades 2015. Processor-jätten har inte lyckats, som tidigare, att lansera snabbare processorer varje år.

ARM

Apples byte till ARM ställer saker på sin spets därför att Apple och Mac är en viktig marknad för Microsoft. Det är alltså inte bara Apple som går över till ARM. Det måste Microsoft också göra i och med att Microsoft Office och andra program måste anpassas för ARM. Den processen har sannolikt redan inletts, för länge sedan, därför att det är inte sannolikt att Apple meddelar ett byte av processorer utan att under lång tid ha haft täta kontakter med Microsoft, Adobe och de andra stora mjukvarujättarna. Apples byte görs efter samråden med de stora på marknaden därför att stora välkända program måste fungera med den nya hårdvaran, även om Apple tagit fram Rosetta 2 som ska fungera som en brygga mellan ARM och Intel.

Hårdvara

Jean-Louis Gassée jobbade tidigare inom Apple och med den hårdvara som Apple nu ska byta ut, stegvis. I en krönika förklarar han vad bytet innebär för hela marknaden. Apple må ha en mindre del av hela datormarknaden men bytet påverkar så mycket fler än bara Intel och Apple. Bytet kan också på sikt så exempelvis Microsoft att ta sig en funderare på om de ska hålla kvar vid Intel även i framtiden. Tolka nu inte det som att Microsoft funderar på att lämna Intel. Det är en enorm process, större och mer omfattande än när nu Apple gör det men Microsoft måste vässa sina mjukvaror för ARM, bli bättre, och erbjuda sina program för två plattformar.

Apple hävdar att de gör bytet därför att de kan bygga bättre och snabbare datorer. Kör du Benchmark på en iPad Pro och jämför med en MacBook Pro så lär du bli förvånad. En iPad har minst lika mycket prestanda, ibland mer, än en MacBook Pro och då med en annan processor och med krav på mindre kraft in (ström) och prestanda som levereras utan att fläktar dra igång och med att enheten blir varm. En MacBook Pro kan som bekant varva upp och bli ganska ordentligt varm när du kör tunga saker på den/i den.

According to Geekbench tests, A12Z performance matches or exceeds my MacBook Pro. Apple doesn’t disclose the TDP for the A12Z processor, but we can rely on an indirect number, the iPad Pro’s 18W power adapter output. This gives us an idea of what to expect from Apple Silicon in future Macs: Significantly lower TDP without losing processing power.

Next, throughput. Given what we see with today’s A12Z, one can’t imagine tomorrow’s Apple Silicon Macs providing less than a 25% throughput advantage against corresponding x86 PCs. Admittedly, these are speculative, broad strokes assumption for Apple Silicon Macs — think faster, svelter laptops actually lasting 10 hours on a battery charge. If not, once again, why bother burning the billions?

Enkelt uttryckt

Enkelt uttryckt – Apple kan leverera en dator som har högre prestanda, bättre batteritid, som drar mindre ström och som blir mindre varm.

Microsoft

Tillbaka till Microsoft som redan idag har ARM-enheter – Surface – och vad händer om Apple kan leverera datorer, bärbara datorer med påvisbart bättre prestanda, avsevärt bättre batteritid och utan att plåga användaren med susande fläktar?

Marknaden lär knappast sitta still och titta på vilket betyder att trycket på Intel kommer att öka – ge oss snabbare, effektivare processorer annars lämnar vi er. Valet står då mellan att kika på AMD eller ARM.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x