blank

George W Bush, Mitt Romney och flera republikanska kongressledamöter och medlemmar av senaten ger inte sitt stöd till Donald Trump. Det är en helt ny situation där tunga republikaner kan komma att rösta och ge sitt stöd till Joe Biden.

Den republikanske senatorn Lisa Murkowski sa till reportrar under tisdagen att hon “kämpar” med frågan. Lisa Murkowski, republikansk senator från Alaska, har flera gånger tidigare hamnat på kollisionskurs med Donald Trump och uttryckt sitt ogillande med flera av Trumps beslut.

Kritiserat

Lisa Murkowski gjorde sina uttalanden sedan den förre försvarsministern James Mattis,  i Trumps administration, öppet och offentligt kritiserat Trump för att sätta in militären mot demonstranter.

“Donald Trump is the first president in my lifetime who does not try to unite the American people —does not even pretend to try. Instead he tries to divide us. We are witnessing the consequences of three years of this deliberate effort. We are witnessing the consequences of three years without mature leadership.”, skrev bland annat Mattis i ett publikt uttalande.

Även den nuvarande försvarsministern Mark Esper har uttryckt kritik mot Trumps planer på att sätta in militär mot civilpersoner. När sedan Trump attackerade James Mattis, bland annat via Twitter, så gav sig den förre stabschefen i Vita Huset och i Trumps administration, John Kelly, in i debatten, kritiserade Trump och gav Mattis sitt stöd.

Utrikesminister

Även Colin Powell, som var utrikesminister i George W Bush administration, har sagt att han inte kommer att ge Trump sitt stöd utan han kommer att rösta på Joe Biden. Francis Rooney, har samlat in miljoner dollar i bidrag som givits till det republikanska partiet, och i ett uttalande så ger Rooney att han nu överväger att rösta på Joe Biden för att få bort Donald Trump.

Även om detta handlar om före detta medarbetare till Donald Trump, kända kritiker och ledande republikaner som redan 2016 stödde demokraterna och Hillary Clinton så är det en ny situation nu. Då, 2016, så trodde ingen på allvar att Trump skulle vinna – idag är Trumps chanser betydligt bättre som sittande president. Den intre strid som nu brutit ut i det republikanska partiet, Mattis hårda kritik och Trumps attacker på Twitter kan ha löst upp en knut inom republikanerna. Kritiker till Trump, som länge känt en hård motvind kan nu få mod, en möjlighet och stöd utifrån för att gå ut med sin kritik och vända sig mot deras egen president.

Övertolkas

Även om det nu för första gången kommer skarp internt kritik, inifrån Trumps eget parti så ska det inte övertolkas. Trump har fortfarande en stark ställning inom det republikanska partiet, hans popularitetssiffror ligger fortfarande tämligen högt, även om de tenderar till att vara sjunkande.

För oss som betraktar amerikanska politik utifrån kan konstateras att så länge som Trump inte testades på allvar, så länge ekonomin var stark och Trump kunde ägna sig åt nattligt Twittrande så var han populär och kritiken mot honom kom från politiska motståndare. Nu har Trumps ledarskap testats med en pandemi och protester sedan den svarte mannen George Floyd dödats i samband med att han skulle gripas av polis. Videon där en av poliserna sätter ett knä i nacken på Floyd trots att Floyd upprepade gånger säger att han inte kan andas har publicerats på nätet och setts av miljoner.

Två kriser som Trump inte har lyckats att hantera och han har definitivt inte varit den samlande och enande kraft som kan förväntas av landets president.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här