blank

Mexikansk polis har gripit en rumänsk liga som “skimmat” kontokort i flera år som misstänks ha lyckats att stjäla närmare 1.2 miljarder dollar.

Ligan avslöjades redan 2015 av Brian Krebs men inte förrän nu och efter en omfattande utredning och undersökning gjord av OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project, ett journalistnätverk. Ligan, The Riviera Maya Gang, har opererat Mexico men också haft förgreningar till Europa och Asien. Ligan har manipulerat bankautomater, mutat tekniker och andra vilket gjort det möjligt att installera skimmingutrustningen så att den varit närmast helt osynlig.

Ligan har kunnat operera länge, under skydd, av mexikanska myndighetspersoner som mutats. Det har också varit en mycket stor liga på över 1000 medlemmar.

It was a badly needed vacation for Rod W. and his family. Where better to spend it than in the sun and warm sands of Playa del Carmen, a tourist hotspot on Mexico’s Riviera Maya? The resort area has long been a popular destination for Americans, where they can avoid the criminality and violence of the murderous cartels that control much of Mexico.

Or so the family thought.

At the end of a sun-drenched day, Rod wanted a cigar to go with his dinner at a local steakhouse. He left the restaurant to get cash at one of the tourist area’s ubiquitous ATMs.

Within 15 minutes, thieves had extracted over $800 from his bank account. He noticed the withdrawals at once, since he has an automated text alert set up on his phone to notify him of any transaction over $250.

OCCRP


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här