blank

Varje gång Apple visa upp den nya, kommande versionen av iOS så startar diskussionen om vem som lånat, stulit eller inspirerats av vem. Android-anhängarna vill påtala att en funktion redan funnits i Android ett tag. Okej, grattis, ni vinner. Kan vi lägga ned hela den här diskussionen nu?

Just nu handlar diskussionen om Widgets – små program som du kan lägga på startskärmen. De har funnits i Android ett tag men Widgets är inget nytt, långt ifrån. De fanns i macOS tidigare lång innan Android var påtänkt. De har funnits i Windows och de här små informationsprogrammen har varken uppfunnits av Google och Android lika lite som att Apple har stulit funktionen.

blankIntelliscreen

Android var inte ens först med dem i ett mobilt operativsystem. 2007/2008 lanserades Intelliscreen för en knäckt iPhone. Det var ett program där du kunde bygga upp din egen startskärm med väder, meddelande, möten e-post – viktig information som du ville ha upp direkt. Det var ett program som jag själv använde och det var huvudanledningen till att jag körde en knäckt iPhone ett tag. Det och det faktum att den första modellen (jag har fortfarande kvar min första iPhone) inte fungerade i det svenska telenätet med mindre än att iOS knäcktes (jailbrake). Så nej, Android var inte först om det nu spelar någon som helst roll.

Inspireras

Alla som bygger saker, designar saker och som skapar saker vet att du inspireras av andra. Ibland medvetet men ibland helt omedvetet. Du ritar upp något som du tror är ditt och bara ditt eget. Kort därefter ramlar du på det du inspirerats av omedvetet. Det är så processen fungerar eller så ser du något, tar efter, kopierar och försöker skapa något ännu bättre. Du kopierar och utvecklar vidare. Det är så den kreativa processen också fungerar. Vem som är först blir till slut hopplöst att försöka att reda ut.

Viktigt

Då är frågan om det är viktigt om det nu ingår som en närmast naturlig del i den kreativa processen?

Ja, om du kopierar, stjäl och sedan hävdar att du var först och att det är din och bara din skapelse.  Det är viktigt om det är alldeles uppenbart om du bara har gjort det, kopierat och inte tillför något själv. Du har inte bytt färger, bilder, designinslag – ingenting. Du har stulit en idé och försökt göra den till din. Då är det viktigt att säga ifrån, annars inte.

Apple återuppfann den mobila telefonen 2007 men det fanns andra telefoner med touch-skärm. Ingen såg ut som en iPhone och ingen fungerade som en iPhone. Apple skapade en helt ny design, en helt ny marknad, följde upp med iPad, App Store och tjänster runt våra mobila enheter. Apple är nu inte ensamma om det, långt ifrån så vem som var först, vem som lånat av vem är en rätt ointressant diskussion såvida det inte är ett rent plagiat.

Så vi lägger ned den diskussionen nu. Vännerna på Androidsidan kan få vinna, mig kvittar det vem som var först för en sak vet jag mycket bestämt – Apple gör det bättre.

Sådär, då är det kanske dags att gräva nya skyttegravar för att ta diskussionen om vem som är bäst.

Ni vet vad jag tycker.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x