blank

Ikväll, vid sjusnåret äntrar Tim Cook scenen, nej, vänta det gör han förmodligen inte alls det. Apples keynote sänds förvisso från Cupertino men hur mycket som är förinspelat återstår att se. Så vad kan vi då förvänta oss – Macken har putsat av spåkulan och för ett försök att gissa framtiden.

Mjukvara

WWDC är en konferens för utvecklare och fokus är mjukvara. Räkna därför inte med särskilt mycket hårdvara och tro inte på visningar av nya iPhone, nya MacBook Pro eller något i den stilen. Mjukvara, iOS, iPadOS, watchOS, tvOS och macOS är, tillsammans med Apples övriga mjukvaror, i centrum.

iOS 14

Ett av huvudnumren är nya, kommande iOS 14 som sannolikt kommer att döpas om till iPhoneOS. iOS som därmed kommer att finnas i två versioner för handburna, handhållna enheter – iPadOS och iPhoneOS.

 • Widgets
 • Listvy
 • Satsning på Augmented Reality – förstärkt verklighet
 • CarKey – lås upp bilen med din iPhone
 • Ny tränings-app
 • Bakgrunder för CarPlay
 • Utbyggd hantering för lösenord – flera funktioner som sögs likna 1Password
 • Du ska kunna testa nya appar utan att behöva att ladda ned och installera dem helt
 • Ny översättningsfunktion för Safari
 • Utökat stöd för Apple Pencil

watchOS

Här kommer nya klockutseenden, nya urtavlor. Föräldrar får ett nytt läge ”Kids Mode” som ska göra det lättare att anpassa Apple Watch för ett barns behov – samt även ge föräldrar fler möjligheter .

 • Sömnmätning med ny app
 • Påminnelse att ladda klockan innan du läger dig

macOS

En ny Messages-app, byggd med Catalyst, ska föra meddelanden närmare de funktioner som finns i iPadOS. det kan komma fler appar byggda med Catalyst innan det är dags att lansera nya macOS – som inte fått något namn ännu.

 tvOS

Även här kommer ett läge för barn, ”Kids Mode” som ska göra det enklare för föräldrar att styra vad barnen får se. Förhoppningsvis så gör Apple även en översyn av AppleTV-appen.

ARM

En hårdvarubaserad nyhet kan komma – ett tillkännagivande att Apple kommer att satsa på ARM-processorer i kommande Mac-datorer. Notera kan därför att det är inte säkert att Apple väljer att gå ut med den informationen nu. Å andra sidan så måste Apple berätta om sina planer för ny hårdvara i ett tidigt skede för att få med sig utvecklare.

Sverige

För oss i Sverige och Europa vore det ju trevligt om Apple kunde ”få tummen ur” och lansera Apple News och HomePod. Det första är inte bara nyheters utan även Apples tjänst för att kunna prenumerera på magasin och tidningar till ett enhetligt pris. HomePod är som bekant hårdvara så där ska vi nog inte ha för stora förhoppningar.

Ikväll klockan 19.00 drar det igång – årets WWDC.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här