blank

Det fanns en tid när ett kylskåp bara gjorde det – kylde. Numera så kan kylskåp hålla reda på det har i kylskåpet, kyla vatten, skapa iskuber och annat och som ett led i det så har tillverkarna hittat ny saker de vll sälja till dig. Vattenfilter exempelvis. Det här är historien om ett dyrt vattenfilter, ett kylskåp och en hackare som blev förbannad.

GE, amerikanska General Electric, säljer kylskåp som kan kyla vatten och som vanligt i USA så är kylskåpet försett med GEs eget vattenfilter. Amerikanarna filtrerar ofta sitt vatten om de inte köper det på flaskor i butik (en vana som vi nu importerat).

Vatten

Hur som helst, historien börjar med att en ägare till ett av GEs kylskåp vaknade mitt i natten, var törstig och ville ha ett glas vatten. Han möts då av en varning och ett meddelande om att vattenfiltret måste bytas om sju dagar, en nedräkning.

blank

Ägaren, den nu arge ägaren, trodde först att funktionen skulle slås av men riktigt så illa var det inte. Kylskåpet var däremot försedd med ett kretskort och en DRM-lösning, Digital Rights Management, vilka ofta används för att blockera annat innehåll än det tillverkaren godkänt. Funktioner som gör det omöjligt, eller i vart fall svårt, att använda valfria bläckpatroner i skrivare, brygga en kopp kaffe med icke godkända kaffekapslar för att ta två exempel.

Hackade

I det här fallet så vill GE att du ska köpa deras betydligt mycket dyrare vattenfilter än andra, billigare vattenfilter. Vår arga hackare studerade kretskortet, konstaterade att det fanns RFID koppling och med imponerande energi skred han till verket – kapade bort RFID-kretsen i filtret och skapade sedan en manual för hur du kan göra om du vill få kallt vatten – utan att behöva betala för GEs dyra vattenfilter.

Han registrerade även en domän och la ut instruktionerna, med bilder och allt.

GEFiltergate

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x