blank

Facebook är satta under hårdpress från stora annonsörer som dragit tillbaka sina annonser och sina pengar från den sociala mediajätten som en protest mot att politiska annonser publiceras utan granskning och för att Facebook används av politiska extremister och att plattformen blivit en hemvist för rasister. Nu avslöjar Washington Post att Facebook skrev om sina regler bland annat för att slippa att ingripa mot Donald Trump.

Washington Post visar hur Facebook justerat och ändrat i sina regler, i sina algoritmer för att tillgodose republikanska påståenden att Facebook premierar demokratiska åsikter och hur Vita Huset och facebook har haft flera och återkommande samtal om det Donald Trump publicerar.

Facebook has constrained its efforts against false and misleading news, adopted a policy explicitly allowing politicians to lie, and even altered its news feed algorithm to neutralize claims that it was biased against conservative publishers, according to more than a dozen former and current employees and previously unreported documents obtained by The Washington Post. One of the documents shows it began as far back as 2015, when as a candidate Trump posted a video calling for a ban of Muslims entering the United States. Facebook’s executives declined to remove it, setting in motion an exception for political discourse.

Washington Post

Tidningen skriver vidare att Facebook hade för avsikt att granska annonser och inlägg – innan Donald Trump inledde sin presidentvalskampanj och även valdes till USAs president. Efter 2016 började Facebook att ändra och anpassa sina regler,

Starbucks

Under helgen meddelade även Starbucks, kaffekedjan, att de gör ett uppehåll med sin annonsering på Facebook. Tidigare Unilever, en av världens största annonsörer med en rad kända varumärken anslutit sig till annonsbojkotten tillsammans med Coca-Cola, Honda och flera andra stora företag.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här