blank

Google har stämts två gånger på kort tid och i en grupptalan som lämnats in till domstol i San Jose, Kalifornien, så har Google samlat in data om användare trots att användarna slagit på det som kallas Incognito mode, ett läge där du ska kunna surfa privat.

Stämningen kan sluta med ett skadestånd på 5 miljarder dollar – i den händelse Google förlorar målet.

The lawsuit seeks at least $5 billion, accusing the Alphabet Inc unit of surreptitiously collecting information about what people view online and where they browse, despite their using what Google calls Incognito mode.

According to the complaint filed in the federal court in San Jose, California, Google gathers data through Google Analytics, Google Ad Manager and other applications and website plug-ins, including smartphone apps, regardless of whether users click on Google-supported ads.

Google försvarar sig med att det framgår av villkoren vad gäller deras egen webbläsare och andra webbläsare – att Google fortfarande kan samla in data även om du aktiverar “privat” läge.

Reuters

GDPR

Delstaten Arizona har också lämnat in en stämning mot Google.

The state of Arizona has filed a lawsuit against Google claiming that the company uses “deceptive and unfair practices used to obtain users’ location data, which Google then exploits for its lucrative advertising business.”

The state says that Google is in breach of the Arizona Consumer Fraud Act because the search giant keeps location tracking running in the background of its Android smartphones explicitly through applications such as Google Maps, without users necessarily being aware of it.

The Independent


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här