blank

Du sitter och går igenom ditt flöde på Twitter och ramlar över ett inlägg på engelska om ett dagsaktuellt ämne. Inlägget har retweetats tusentals gånger av vad som ser ut att vara ett mycket stort antal användare och i inlägget finns en länk till ett tv-inslag, även det på engelska.

Tv-inslaget är professionellt, det är en kommentator, flera intervjuer från auktoriteter med akademiska titlar. Det du sitter och tittar på är propaganda, desinformation som skickats ut samordnat via utvalda konton och sedan har inlägget snabbt återpublicerats av en lång rad satellitkonton – konton skapade just för ändamålet.

Raderade

Nyligen raderade Twitter 170 000 konton som samordnat publicerade inlägg rörande Covid-19, situationen i Hong Kong och protesterna i USA efter George Floyds död. Trots att Twitter blockeras i Kina så använder kinesiska “bottar” den sociala tjänsten för att sprida sitt budskap. Australiensiska forskare spårade drygt 23 000 så kallade “core” (kärn) konton och runt 150 000 konton som används huvudsakligen för att sprida postade inlägg vidare.

Det är konton som trots få följare drar till sig uppmärksamhet och aktivitet, inte sällan så kan det vara äldre konton som funnits med på Twitter ett tag. Det är antingen kapade eller köpta konton. Innehållet i inläggen handlar om amerikanska inblandning i kinesisk inrikespolitik och andra anklagelser riktade mot USA. Protesterna, upploppen och demonstrationerna i USA används som exempel på USAs hyckleri. USA kritiserar Kina för att försöka att slå ned protesterna i Hong Kong samtidigt som USA slår ned protester i sitt eget land.

Informationskrig

Samma typ av informationskrig förs på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Det är stora, statsunderstödda kampanjer iscensatta av länder där de här sociala medierna antingen är hårt censurerade eller helt förbjudna. När sedan dessa inlägg dyker upp i ditt, mitt eller andras flöde är inte lika enkelt att identifiera innehållet som propaganda som när de först postades. Det är det som är avsikten. Sprid inlägg med texter, länkar, bilder och videor och se till att inläggen får stor spridning. Det ä’r därför det är så viktigt att ifrågasätta, vara kritisk.

Är videon som visar till synes våldsamma poliser hela sanningen och bilden?
Kommer videon med flyende barn verkligen från den konflikt som inägget hävdar?
Är bilderna på döda och skadade kroppar verkliga eller har bilderna manipulerats?

I varje enskilt läge gäller det att fundera över vem som kan ha intresse av att sprida en viss bild eller ett visst budskap.

Det pågår ett informationskrig ute på nätet.

Länkar

The Guardian

EU: Tackling online disinformation

EU: Countering disinformation

Wired: Russia’s Disinformation War Is Just Getting Started


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här