blank

En rankinglista över världens bästa tungviktsboxare, genom den moderna delen av boxningshistorien kan aldrig bli riktigt rättvis. Olika eror, tidsepoker kan inte ställas mot varandra därför att boxningen, precis som alla andra sporter utvecklas och moderna boxare är bättre tränade, slår hårdare inte minst – de väger mer.

Vikt är oerhört avgörande i boxning. Den obesegrade Rocky Marciano, 40-0, vägde runt 85 kilo. Ställ det mot Lennox Lewis 111 kilo så inser även den okunnige att viktskillnaden kommer att vara helt avgörande om de skulle ha mötts när båda var i sitt livs form. Även Muhammad Ali hade varit ett par  nummer större med sina 96 kilo. Rocky Marciano hade en räckvidd på 1.7 m och platsar knappt in som tungviktare med dagens mått mätt. Ali hade en räckvidd på hela 2.03, Lewis på 2.13 m och den hårt slående George Forman har en räckvidd på 2.08. Jack Dempsey kunde matcha dagens moderna tungviktare i räckvidd, 1.96 m, men han vägde bara 86 kilo.

Vikt
Räckvidd

Två mycket avgörande skillnader mellan dåtidens tungviktsboxare och dagens tungviktare.

Listan

10. Jack Dempsey

Jack Dempsey kvalar knappt in som tungviktare med sina 86 kilo men han hade en rakt, tuff stil där han jagade in motståndarna i hörnen och slog ut dem. Det finns likheter med Rocky Marciano och Dempsey som höll titeln i hela sju år – från 1919 till 1926. Dempsey gick 85 matcher, förlorade bara 6 matcher med 11 oavgjorda. Tuffhet och slagstyrka finns när det gäller Jack Dempsey men hans slagserier hade inte bitit på stora, tunga moderna tungviktare.

9. Joe Frazier

Frazier hade en egen, karaktäristisk stil som enklast kan beskrivas som en blandning mellan gamle Archie Moore och Floyd Patterson. Korsade armar, gungande stil där huvudet går från sida till sida för att bli svårträffad. Frazier kunde också slå, hårt och han fick snart smeknamnet “Smokin Joe” därför att nästan rykte om honom när han varvade upp och gick till attack. Hans gick två stentuffa matcher mot Muhammad Ali under en era då tungviktsboxningen höll en avsevärt mycket högre klass än nu. Frazier gick 37 matcher, förlorade bara 4 med en match oavgjord.

8. Larry Holmes

Larry Holmes hade en av tungviktsklassen bästa jabbar, bara överträffad av läromästaren själv, Muhammad Ali. Holmes var sparringpartner till Muhammad Ali under flera innan han satte fart på sin egen karriär. Larry Holmes hade inga stora styrkor som boxare men heller inga tydliga svagheter. Ett bra fotarbete, en tung höger och en tung, pricksäker vänster. Det var klassiska avgörande, först etablera slagen med en jabb och när den började att sitta så en uppföljning med en eller flera högerslag.

7. Evander Holyfield

Evander “Real Deal” Holyfield var en solid, tuff, stark tungviktsboxare som kom från lätt tungvikt, via cruiservikt innan han tog klivet upp i den tyngsta klassen. Holyfield mötte flera av de andra – och vann, inklusive Mike Tyson som han mötte i två matcher. Den andra av de två matcherna slutade med att Tyson diskvalificerades sedan han bitit Holyfield och till och med bitit av en bit av Evander Holyfields ena öra. Holyfield gick 57 matcher, vann 44 med 10 förluster.

6. George Foreman

Foreman var en föregångare till Mike Tyson och minst lika fruktad. Foreman vann världsmästartiteln genom att praktiskt taget köra över Joe Frazier som sligs nedf flera gånger innan domaren stoppade matchen. Trots George Forman enorma slagstyrka så var Fraziers favorit till att vinna matchen men det blev aldrig någon riktig match. Frazier klarade helt enkelt inte av att stå emot “Big George” som slog rätt genom Fraziers guard. Foreman var även favorit mot Muhammad Ali in The “Rumble in the Djungle”, Kinshasa Zaire 1974 men en 32-årig Muhammad Ali skiftade stil och taktik flera gånger under matchen, pratade och förvirrade an allt tröttare Foreman innan han rullade ut från repen i den åttonde ronden med med kirurgisk precision slog ut Foreman. En förlust som tog Foreman hårt.  George Foreman kom dock tillbaka och vid 49 års ålder knockade han Michael Moore och vann titeln en andra gång.  På 81 matcher fick Foreman ihop 76 segrar varav 68 på knockout.

5. Joe Loius

The Brown Bomber är utan tvekan en av boxningshistorien bästa boxare och han hade för sin tid, och sin storlek en stor, för att inte säga mycket stor slagstyrka. Enbart tre förluster på 69 matcher och hela 25 titelförsvar är imponerande siffror. Joe Louis är den boxare från förr som faktiskt kan mäta sig med moderna tungviktare i räckvidd och slagstyrka och det är möjligt att han skulle ha placerats högre på min lista och ranking. Joe Louis räknas som en av boxningshistoriens bästa boxare, inte bara tungviktare men jag tror ändå inte att han hade klarat boxarna ovanför honom i listan.

4. Mike Tyson

Mike Tyson stormade genom tungviktsklassen och slog ut motståndare efter motståndare – i första ronden. Under hela de två första åren av karriären så gick Tyson massor av matcher – några få sträckte sig över fem ronder och det var mer än motståndare som med skräck i ögonen ställdes inför slagmaskinen Tyson.  Mike Tyson var nu inte bara en slagmaskin. Han hade ett effektivt försvar med en rullande stil där han gungade in, från sida till sida och skickligt undvek slag innan han levererade fruktansvärda slagserier. Tyson gick 58 matcher, vann 44 på knockout och förlorade 6 matcher – två gånger mot Evander Holyfield.

3. Rocky Marciano

Efter 49 segrar, noll förluster så drog sig Rocky Marciano tillbaka från boxningen. Marciano var en effektiv slugger som inte slog ut sina motståndare med ett enda slag utan med en lång serie sedan han väl fått tag på motståndaren i ett ringhörn. Av Marcianos 49 segrar som kom 43 på knockout vilket är imponerande facit. Marciano kunde slå men han kunde också ta en smäll, flera smällar och i hans stil ingick inte att backa. Rocky Marciano drev sina motståndare framför sig i en helt kompromisslös stil.

2. Lennox Lewis

Lennox Lewis hade en lång svepande högerslägga, en enorm räckvidd kombinerat med snabbhet och intelligens. Lewis var en smart boxare som studerade sina motståndare och som med sin storlek och tyngde ned och nötte ned dem innan högern avslutade matcherna. Lewis hade en enorm räckvid, 2.13 m vilket innebar att han ofta hann att träffa sina motståndare med 2-3 slag innan de kom in för att nå fram till honom. 44-2 i matcher med en match oavgjord – mot Evander Holyfield. Det finns dock en plump i protokollet – en knockoutförlust mot Hasim Rahman där det spekulerats att Lewis helt enkelt underskattade sin motståndare.

1. Muhammad Ali

Muhammad Ali rörde sig som en mellanviktare med fotarbete som tungviktsvärlden aldrig sett maken till. Ali hade också en blixtsnabb, snärtig vänster som han kunde slå långa serier med – en enda hand piskade in slagen rätt i ansiktet på motståndarna. En vänsterjabb som murade igen ögon, som rev upp ögonbryn och som plågade motståndare som inte lyckades komma undan. Mycket ofta så var det vänstern som öppnade och som skakade motståndaren innan Ali gick ned på fötterna och matade på med sin höger. Muhammad Ali hade inte ett enda knockoutslag och hur hårt Ali slog berodde på i vilken fas matchen var inne i. Inledningsvis kunde han närmast flyta runt i ringen, studera sin motståndare, glida undan, skickligt med händerna nere vid midjan. Muhammad Ali gick 61 matcher, han mötte de bästa på sin tid, George Foreman, Joe Frazier, Ken Norton, Jerry Quarry och han förlorade bara fem matcher undre hela sin karriär och vann världsmästartiteln tre gånger.

I alla sporter så kommer det en utövare som lyfter sporten, som tillför något helt nytt. Michael Jordan inom basketen, Babe Ruth inom baseboll, Wayne Gretzky inom ishockeyn – Muhammad Ali var en tungviktsboxare som världen aldrig sett vare sig förr eller senare. När The Ring skulle kora världens bästa boxare så matades mängder av data in i en databas och sedan plockades den bäste boxaren fram. Datorn valde Rocky Marciano som skulle ha vunnit not Muhammad Ali. jag är helt övertygad om att Muhammad Ali hade lyckats att neutralisera Marciano därför att Ali mötte flera tuffa sluggers under sin karriär och vann. Han mötte Oscar Bonavena, Jerry Quarry, Joe Frazier och den värste av dem alla – George Foreman. Rocky Marciano kunde slå, hårt men han mötte aldrig en motståndare med Alis fotarbete och reflexer och kom ihåg – det hade skiljt tio kilo mellan Ali och Marciano och det hade skiljt över tre decimeter i räckvidd. Ali kunde konsten att backa och slå samtidigt och Marciano hade fått jaga Muhammad Ali över hela ringen för att få en stenhård vänster i ansiktet så snart han kom inom räckhåll. När han väl fått tag på Ali så hade blivit upplåst av mästaren på att lägga en handske i nacken, trycka ned dig, viska oförskämdheter i örat på dig och låsa dina armbågar. Muhammad Ali kunde hantera hårtslående motståndare och han hade kunnat hantera Rocky Marciano.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här