Financial Times har intervjuat ett stort antal människors i Trumps administration och fram växer en bild av en president som är mer oroad över sina egna chanser att bli återvald än att hans egna medborgare dör. Ett cyniskt spel där resurser inte frigörs därför att det kan oroa aktiemarknaden och där tester inte gör därför att de ökar statistiken över antalet smittade.

Precis som tidigare genomgångar, sammanställningar och analyser så visar även Financial Times artikel hur Trump under inledningsvis tonade ned hotet, upprepade gånger förklarade att han och hans administration hade allt under kontroll. Det är samma bild, samma uttalanden och samma bristande tilltro till experterna, de kunniga och hans egna myndigheter som redovisas som i The Guardians tidigare reportage där slutsatsen är att Trump missade sex extremt viktiga veckor i kampen mot Coronapandemin.

What has gone wrong? I interviewed dozens of people, including outsiders who Trump consults regularly, former senior advisers, World Health Organization officials, leading scientists and diplomats, and figures inside the White House. Some spoke off the record. Again and again, the story that emerged is of a president who ignored increasingly urgent intelligence warnings from January, dismisses anyone who claims to know more than him and trusts no one outside a tiny coterie, led by his daughter Ivanka and her husband, Jared Kushner – the property developer who Trump has empowered to sideline the best-funded disaster response bureaucracy in the world.

Financial Times

Trump lovade också att det skulle finnas miljoner testkit inom kort så att alla som ville skulle kunna testas. Något som hans kritiker fortfarande efterlyser – var är alla de tester som Trump tidigt lovade skulle finnas?

Tester

Just antalet gjorda tester är en viktig detalj i Financial Times långa reportage och flera medarbetare till Trump antyder att Trump inte vill att det ska genomföras för stora, för omfattande tester därför att det kan oroa aktiemarknaden, störa ekonomin och i en förlängning hota hans återval.

“Jared [Kushner] had been arguing that testing too many people, or ordering too many ventilators, would spook the markets and so we just shouldn’t do it,” says a Trump confidant who speaks to the president frequently. “That advice worked far more powerfully on him than what the scientists were saying. He thinks they always exaggerate.”

Financial Times

Det är svårt att göra någon annan tolkning än att i Trumps värld så går han före de egna väljarnas liv.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x