blank

Varje tirad av publicerade inlägg av Donald Trump innehåller uppenbara lögner, påhopp på medier, politiska motståndare. Han smädar, förolämpar och ljuger, fullt medvetet, utan tillstymmelse till grund när det gynnar hans försök att bli omvald som president.

Detta är inga nyheter utan det håller på att blir det normala och Trumps alla lögner, hans val av att använda lögnen som politiskt vapen har blivit så vedertaget att allt färre medier orkar lägga tid på att korrigera alla felaktigheter. Förleds nu inte att tro att den politiska striden är avgjord och att Joe Biden kommer att besegra Trump i valet i november på grund av detta. Donald Trump har höga popularitetssiffror bland de egna väljarna och i det republikanska partiet.

Populär

Trump ligger inte långt efter sina siffror inför valet 2016 och skulle han lyckas med att få sina väljare att gå till vallokalerna i november så ligger han just nu bara några procent ifrån det antal röster han kan behöva för att vinna de så viktiga elektorsrösterna. Ur ett svenskt perspektiv är det lätt till att förledas till att tro att alla de här lögnerna, hans uppenbart farliga narcissistiska drag skulle ha genomskådats av de amerikanska väljarna. Detta för att hans lögner är tämligen enkla att avslöja:

Det finns inga som helst bevis för att Barack Obama beordrat någon avlyssning av Donald Trump, hans medarbetare eller av Trump själv. Det är korrekt att FBI visade intresse för flera av Trumps medarbetare, hans advokat Michael Cohen, rådgivaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort för att nämna några. Detta för deras kontakter med företrädare för Putins regim och för kontakter med Wikileaks. Flera av Trumps medarbetare har också åtalats och dömts för olika typer av brott som begåtts under deras tid i Trumps kampanj eller i hans administration.

Försent

Donald Trump reagerade 5-6 veckor försent och han stängde inte ned för inresor från Europa förrän långt efter det att inresor från Kina stoppats. Trump avfärdade också Coronaviruset farlighet inledningsvis och sa att USA hade blott 15-fall att det sannolikt inte skulle bli fler. Sommaren och värmen skulle komma och då skulle viruset försvinna av sig själv.

Donald Trump kallade även Coronaviruset för en demokratiskt bluff under ett valmöte i slutet av februari.

Avfärdade

Trump avfärdade alla beräkningar som pekade mot att USA skulle kunna drabbas hårt och så många som 100 000 amerikaner kunde dö i sviterna efter att ha blivit smittade.

I skrivande stund har har nära 1.7 miljoner smittats och över 98 000 människor dött i sviterna av Covid-19 i USA.

Fox News

Trumps väljare, hans kärnväljare, läser inte New York Times eller Washington Post. De ser inte på NBC, ABC eller CNN. Trumps kärnväljare ser på Fox News politiserade nyheter som ytterst sällan kritiserar Trump eller granskar och avslöjar alla hans lögner. Det amerikanska valsystemet med elektorsröster innebär också att du kan bli vald till president utan ha fått flest röster. Trump fick runt tre miljoner färre röster 2016 än Hillary Clinton men han fick rätt röster och han vann rätt delstater.

En sittande president har också tillgång till medier och en hel statsapparat, även om presidenten inte får använda just de medlen i en pågående valkampanj. Nu är det ju Donald Trump som diskuteras och ingen tror väl på allvar att han inte kommer att använda alla  till buds stående medel för att bli återvald.

Unikt grepp

Nu har dock Twitter tagit till ett helt unikt grepp:

blank

Twitter lägger in länkar som rättar Trumps påståenden. I det här fallet ett helt grundlöst påstående om att poströster innebär ett ökat valfusk. Det finns ingen grund för Trumps påstående lika lite som det finns någon som helst substans i alla hans många påståenden om ett omfattande valfusk under 2016 års val. Länken till faktagranskningen, av Twitter, följer dock inte md om du återpublicerar Trumps inlägg eller om du länkar till det. Donald Trump har noterat faktagranskningen och han är inte nöjd med Twitters tillägg till hans inlägg:

Det märkliga i sammanhanget är att Twitter ingriper mot inlägg om poströstning men inte mot inlägg där en politisk motståndare anklagas för att ha mördat en medarbetare – inte ens sedan kvinnans änkeman skrivit ett öppet brev till Twitter och vädjat om att inläggen ska tas bort.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här