Det har blivit populärt att skapa sämre spel erbjuda en sämre upplevelser med sämre grafik än nödvändigt. Det kallas retro, åttabitar grafik eller pixlig grafik och jag har länge hållit god min men nu får det vara nog – stoppa de här dumheterna nu!

Jag kan förstår spelutvecklare som vill skapa en viss känsla och ta oss tillbaka till tiden före färger och snygg grafik jag förstår bara inte varför när det inte behövs. Du kan skapa en snygg, tilltalande grafik men du väljer att skapa kantiga figurer, pixlig grafik, fullt medvetet för att?

Retrospelen

Utvecklingen har stegvis tagit oss till spelkonsoler och datorer som klarar att hantera mycket verklighetstrogen grafik. Till och med Nintendo Switch, en mobil, bärbar konsol, klarar att visa och hantera grafik som ligger långt utanför de här så kallade retrospelen. Ändå ska vi som spelar påtvingas grafik och ett utseende som helt enkelt ser för jävligt ut. Det finns inget retro, inget tilltalande eller vettigt med att sitta och skriva ett spel 2020 och använda grafik från 1980. Det är ren och skär idioti och nästan lika korkat som att sänka en bil och smälla på lövtunna däck.

Det finns undantag – spel som kom före färggrafiken. Spel som verkligen är retro och som spelades på en Nokia 3210, på en liten skärm i en nyckelring eller som du kunde spela med av de massimporterade små spelkonsolerna med Donkey Kong, Mario och andra spel. Det gäller naturligtvis även de spel som utvecklades på den här tiden och som nu återupplivats bland annat för Nintendo Switch. Jag förstår att gamla Doom inte ser ut som den senaste versionen av Doom och det kan jga leva med därför att det var så det såg ut, då, men att sitta och skapa en sämre upplevelse idag, 2020?

Det är lika intelligent som att filma med en HD-kamera och sedan med berått mod sätta sig ned och komprimera sönder filmen tills den får “den rätta retro-looken” vilket är detsamma som oskarp bild, störningar, utsmetade färger och oläsliga texter.

Sämre

Till skillnad från många som nu hävdar att den här pixliga, fula grafiken är en slags hyllning till forna tiders spel vill jag bara säga – jag var med då. Det var inte roligare, inte bättre, inte snyggare och det var definitivt inte roligare att spela.

Det var bara mycket sämre så varför hylla den tiden är för mig helt obegipligt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x