blank

I Trumps USA så är medierna fienden. Den hårdnaden attityden från polisens och andra myndigheters sida är högst påtagligt och i ett läge där ansvariga politiker borde agera för att ena landet så hetsar Trump polisen på demonstranter och journalister.

CNNs reporter Omar Jimenez greps på plats, trots att han identifierade sig som arbetande journalist och han klargjorde också att han sände direkt.  Videon nedan visar hur polisen inte brydde sig om hans användningar utan grep Jimenez och förde bort honom i handbojor.

Omas Jimenez släpptes efter några timmar utan att några anklagelser hade förts fram mot honom eller att han vare sig misstänkts för något brott eller fått veta varför han greps. Då Jimenez tekniker och fotograf inte greps så är det tämligen uppenbart att polisens intresse riktades mot Jimenez och att de ville stoppa hans sändning.

New York

I New York så filmas polisen när de kör rätt in bland demonstranter med sina bilar.

Våld

Naturligtvis så har demonstranter attackerat polisen och det finns många exempel på hur butiker har plundrats. Det begås brott i de omfattande protesterna mot George Floyds död, i samband med ett polisingripande, men polisen har ett våldsmonopol och med medföljer att ansvar att ingripa balanserat och inte med ett övervåld som leder till att situationen eskalerar. Poliser som med berått mot misshandlar enskilda, som springer demonstranter med hästar och som kör rakt in mot oskyddade enskilda med sina bilar agerar vare sig balanserat eller med respekt för människoliv.

Ord har betydelse

Det som sker nu i USA är dels ett resultat av ett polariserat samhälle ekonomiskt men också ett polariserat samhälle utifrån ras. Det vi ser ske i USA är ett resultat av de ord som Donald Trump konsekvent använder i sina uttalanden, under sina presskonferenser och i sociala medier. Det är hela tiden tal om vapen, våld och om krig.

Det är därför polisen griper journalister, försvårar deras arbete, griper journalister och skjuter gummikulor på dem. Övervåldet ska inte få rapporteras.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här