blank

Det amerikanska justitiedepartementet förbereder ett åtal mot sökjätten Google bland annat för brott mot de amerikanska konkurrenslagarna, skriver Wall Street Journal och flera andra amerikanska nyhetskällor.

Enligt Wall Street Journal så ligger fokus i utredningen på Googles annonstjänster, annonsnätverk och försäljning av annonser på nätet.

Both the Justice Department and a group of state attorneys general are likely to file antitrust lawsuits against Alphabet Inc.’s Google—and are well into planning for litigation, according to people familiar with the matter.

The Justice Department is moving toward bringing a case as soon as this summer, some of the people said. At least some state attorneys general—led by Texas Attorney General Ken Paxton, a Republican—are likely to file a case, probably in the fall, people familiar with the matter said.

Wall Street Journal (betalvägg)

Fällts

Google har tidigare fällts av EU-myndigheter, vid flera tillfällen, för brott mot unionens konkurrenslagstiftning. Även de ärendena berör annonsförsäljningen på nätet där Google fällts för att ha premierat sina egna produkter och tjänster i sökresultat, bland annat. Googles fälldes i juni 2017 och fick betala 2.42 miljarder, nästan 24 miljarder kronor, Euro i böter och skadestånd. I mars 2019 fälldes Google på nytt och fick betala 1.42 miljarder Euro, 15.5 miljarder kronor.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här