FBI är på kollisionskurs med Apple och det handlar om samma sak som tidigare – orimliga krav från FBI om att Apple ska utveckla en bakdörr i iOS. En bakdörr skulle innebära ett högst påtagligt och farligt hot mot alla användare av iOS då den helt uppenbart skulle kunna missbrukas även av de som FBI jagar och ska skydda oss mot.

Det finns en enda fungerande regel när det gäller bakdörrar, alternativa inloggningar, huvudnycklar eller liknande lösningar – tillverka dem inte därför att de kommer att läcka ut och det är inte en fråga om utan när. 

Historien visar med stor tydlighet att om det finns en bakdörr så kommer den att missbrukas.

Microsofts huvudnyckel läcker ut på nätet

Tro inte heller att det bara är “the good guys” som kommer att kunna använda en eventuell bakdörr. Kan de goda logga in så kan de onda också göra det. Det innebär att precis just de terrorister och grova brottslingar som polis, åklagare och utredare ska skydda oss mot är de som kan använda en bakdörr för att komma över information.

Kryptering

Detsamma gäller kryptering. Finns det en dekrypteringsnyckel, en nyckel som förvandlar obegripliga ettor och nollor till läsbar information, så kan den hamna i fel händer. Därför används det som kallas “end-to-end” kryptering där informationen krypteras av avsändaren och mottagaren kan ta emot information, dekryptera och läsa den. Skulle informationen snappas upp på vägen så är den oläslig.

Hela poängen med denna teknik är:

  • Nycklarna finns hos mottagare och sändare – inte hos tredje part
  • Den som skickar informationen är inte med i ekvationen

Det är det Apple har gjort med iMessage – Apples meddelandefunktion. Där skickas meddelanden utan att Apple kan läsa eller ta del av det som skickas. Detsamma gäller Signal och flera andra meddelandelösningar.

Lagras

Ponera nu att nycklarna skulle lagras av exempelvis FBI, eller av Apple – eller av båda. Det innebär att oavsett vilken teknisk lösning som väljs så finns risken att nycklarna läcker ut. FBI och amerikanska myndigheter har föreslagit att halv nyckeln skall lagras hos Apple och halva nyckeln hos amerikanska myndigheter. Sedan skulle FBI eller annan polismyndighet kunna begära att få båda delarna av nyckeln för att kunna låsa upp en enhet.

Mot bakgrund av exemplet ovan, där Microsofts huvudnyckel läckte ut, så är det återigen inte en fråga om utan när de viktiga nycklarna kommer i orätta händer.

Därmed har vi gått varvet runt och vi kommer tillbaka till Apples uppfattning – det enda sätet att skydda system mot bakdörrar är att aldrig utveckla några. Det det amerikanska justitiedepartementet vill göra är att exponera miljontals användare mot precis de organisationer och de individer de säger sig vilja skydda oss mot.

Ska FBI och andra polismyndigheter kunna ta sig in i våra enheter så kan kriminella också göra det.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 vote
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x