Därför kastar jag ut Giphy

av | maj 16, 2020 | Krönikor

Facebook löper Giphy och skaffar sig därmed inte bara ett populärt program som används för att kasta in roliga animerade gif-bilder i kommunikation – Facebook skaffar sig också ett synnerligen effektivt program för att samla in ännu mer information om oss.

Låt mig säga det direkt för att undvika missförstånd – Giphy har inga spårningsfunktioner eller funktioner för att samla in information, såvitt jag vet,  – idag. den som tror att Facebook köpt Giphy enbart för animerade gif-bilder kommer snart att bli varse att den sociala mediajätten även har andra planer för programmet och tjänsten. Lockelsen i att använda programmet, appen och tjänsten för datainsamlande kommer att bli för stor och det Facebook och Gigphy säger idag har ingen som helst bäring på framtiden.

Lek med tanken att varje gång du lägger in en animerad gif-bild i en kommunikation – var det än är så vet Facebook det. Med ens så vet Facebook när du kommunicerar, med vad du kommunicerar och var du gör det.

Slack

Kommunikationsplattformen Slack lade in stöd för Giphy för ett tag sedan. Teoretiskt skulle nu Facebook kunna hålla koll på vilka som använder Slack och Giphy. Det gäller alla andra program och appar också – Messages, TikTok, Twitter och så vidare.

Du gör naturligtvis precis hur du vill men jag har raderat Giphy.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: