blank

The American Civil Liberties Union, ACLU, har lämnat in en stämning riktad mot Clearview, det företag som samlat in miljontals bilder och an nan information från sociala medier och sedan byggt upp en databas för ansiktsigenkänning.

Clearview har samlat in över tre miljarder bilder, andras bilder, för att bygga upp sin databas och sin tjänst. Såväl Twitter, Facebook som Instagram har krävt att Clearview ska upphöra med verksamheten och de sociala mediatjänsterna har protesterat mot att deras användares bilder och information samlas in, utan medgivande för att bygga upp en kommersiell tjänst.

The American Civil Liberties Union sued Clearview AI on Thursday, arguing that the facial recognition startup violated the privacy of Illinois residents in amassing a database of more than 3 billion photos scraped from websites and social media platforms including Facebook and Twitter.

In describing a “nightmare scenario” in the complaint filed in Illinois state court, the ACLU and other groups representing domestic violence survivors, sex workers, and immigrants said they were suing to put an end to Clearview’s “unlawful surreptitious capture and storage of millions of Illinoisans’ sensitive biometric identifiers.” The lawsuit alleges that the facial recognition startup violated the state’s Biometric Information Privacy Act (BIPA), a 2008 law that prevents companies from collecting or storing fingerprints or scans of citizen’s faces without their consent.

BuzzFeed News

Stämts

Clearview har stämts av flera delstater, Vermont bland andra och det finns även en grupptalan inlämnad i Illinois.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här