Här är Mackens sammanställning av nyheter – kopplade till Corona-viruset.

Detta är en text med samlade nyheter, länkar till det viktigaste som hänt under dagen. Detta är ett försök att skapa en slags översikt av det som hänt under den aktuella dagen. Jag har valt ut medier som har vetenskaps- och medicinska reportrar och/eller som har en strikt redaktionell policy där faktagranskning ingår som en viktig del. Seriösa nyhets- och informationsbärare helt enkelt.


UD förlänger reseavrådan

UD förlänger nu sin avrådan om icke nödvändiga resor till hela världen till den 15 juni, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Bakgrunden till beslutet är enligt Ann Linde att situationen fortfarande är väldigt orolig i många länder och att det kan vara svårt att ta sig hem igen för den som rest bort.

– När man kommer till länder så sker det mycket snabba stängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser. För resenärer blir det en väldigt svår situation, säger Ann Linde till Ekot.

Sveriges Radio

SAS skär ner kraftigt på antal flygningar

Från och med måndag kommer flygbolaget SAS enbart att flyga inrikes till fyra destinationer. Det är från Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All annan inrikestrafik upphör.

Syftet med att fortsätta de flygningarna är att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Sveriges Radio

Utökat stöd till medier i coronakrisen

Mediestödet utökas med 200 miljoner kronor per år från och med i år, det meddelade kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) under en pressträff på fredagseftermiddagen.

Under coronakrisen har efterfrågan på nyheter varit större än någonsin, enligt Amanda Lind. Hon beskriver situationen som en paradox, där efterfrågan ökar samtidigt som mediernas intäkter minskar i takt med att annonsörer uteblir.

Med anledning av situationen presenterar regeringen nu flera åtgärder för att stötta mediebranschen. Bland annat utökas mediestödet permanent med 200 miljoner kronor per år från och med i år. 150 miljoner används för ett tillfälligt distributionsstöd under tre månader. Stödet omfattar alla tryckta nyhetstidningar.

Sveriges Radio

333 döda i Sverige till följd av covid-19

333 personer har nu avlidit i Sverige, till följd av covid-19. Bekräftat antal smittade är nu 6 078, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten inledde dagens presskonferens med att meddela att över en miljon fall av coronasmitta nu har bekräftats i världen.

– Vi har nu passerat den dystra siffran en miljon fall, och över 50 000 döda i världen. En stor del har varit i Europa senaste tiden, som ni säkert alla känner till är det mycket smittspridning i USA nu, sade Anders Wallensten.

Sveriges Radio


Därför kan Sverige inte utfärda utegångsförbud

Många länder har begränsat sina medborgares rörelsefrihet med anledning av det nya coronaviruset. Men det finns inte stöd i svensk lag att helt och hållet gå i andra länders fotspår.

En del begränsningar har införts även i Sverige och lagändringar har skett för att exempelvis kunna stänga skolor.

Men de svenska ledorden är fortfarande frihet under ansvar.

En förklaring till det finns i vårt lagsystem – vår rätt att röra oss är nämligen grundlagsskyddad.

SVT.se

Hjälp till kommunerna dröjer – frågan har bollats mellan myndigheter i två veckor

Samordningen av kommunernas skyddsmaterial mot corona har ännu inte kommit på plats. Det visar SVT:s granskning. Först gav regeringen uppdraget till Socialstyrelsen. Som skickade det vidare till MSB och länsstyrelserna. Som nu begär ett nytt beslut från – regeringen.

Redan den 17 mars gav regeringen uppdraget till Socialstyrelsen att säkra tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial. Man skulle både undersöka behoven och fatta beslut om omfördelning mellan regioner och kommuner, hette det.

SVT.se

Extrema prishöjningar på hygienprodukter

Priserna på hygien- och städprodukter har höjts med upp till 1 000 procent av en av statens stora leverantörer, som nu hävdar ”Force majeure” mot gällande ramavtal. Orsaken är den enorma efterfrågan och materialbristen som får priserna att skena, skriver Dagens Nyheter.

Det är bolaget Procurator Sverige AB som nu gör de kraftiga prishöjningarna på bland annat filtrerande halvmasker, skyddsdräkter, vissa skyddsglasögon och visir och yt- och handdesinfektion, rapporterar Dagens Nyheter. Företaget har hävdat force majeure, ett slags undantagstillstånd som gör det möjligt för leverantören att frångå det ursprungliga avtalet.

SVT.se

Kan coronavirusets spridning bromsa in till sommaren?

För flera andra coronavirus än det som orsakar covid-19 har smittspridningen ökat och minskat när säsongerna växlar. Men vad gäller för det nya coronaviruset?

Virus som orsakar influensa och förkylningar tenderar att spridas som mest under vintern, och mindre under sommaren. I en studie från University of Edinburgh undersöktes fyra andra coronavirus än det som orsakar covid-19. Tre virus spreds som mest mellan december och april.

SVT.se


I epicentrum av en pandemi – rösterna inifrån

Över 5.000 svenskar har hittills bekräftats smittade av det nya coronaviruset. För vårdpersonalen i Stockholm är det en tuff situation att möta den strida strömmen av sjuka och oron att själv smittas är påtaglig. DN:s Lotta Härdelin har träffat Kristofer, Martin, Sandra, Vanessa och Clara som alla jobbar mitt i coronaepedemins epicentrum.

Dagens Nyheter

Just nu: UD förlänger reseavrådan till 15 juni

Utrikesdepartementet förlänger avrådan från icke nödvändiga resor till världens samtliga länder med två månader till den 15 juni. Den 14 mars fattades det första beslutet av detta slag och det gällde en månad. Beslutet fattas ”med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder”.

Dagens Nyheter


Folkhälsomyndigheten ändrar syn på smittorisk

Smittar coronaviruset under inkubationstiden? Folkhälsomyndigheten har tidigare svarat nej på den frågan, men har ändrat sig och gör nu samma bedömning som andra länder.

En fråga som väckt mycket oro och debatt är huruvida coronaviruset sars-cov-2 (covid-19) smittar även från personer som inte har några sjukdomssymtom. Svaret på frågan är viktigt eftersom det kan påverka hur omfattande åtgärder som krävs för att minska smittspridningen.

SVD.se

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här