I en tid där vi har tillgång till enorma mängder information i våra mobiltelefoner till och med i våra klockor så sprids den ena mer förvirrade konspirationsteorin efter den andra. Aktivister tar på sig rollen av att skydda oss andra och vandaliserar mobilmaster, hotar anställda hos mobiloperatörer startar grupper i sociala medier där attacker planeras.

Vi har tillgång till data som vem som helst kan ladda ned och ta del av och med bara lite sunt förnuft och ett uns av källkritik så är det enkelt att filtrera ut vad som är vad och vilken information som vilar på vetenskaplig grund. De flesta av oss klarar av det men så har vi “foliehattarna” som vet mer vän oss andra, som är mer kritiska, mer logiska och som ser det vi andra inte ser. De tar på sig rollen av att vara experter inom snart sagt alla områden och de vet att vacciner kan leda till autism hos barn. De vet att mobiltelefoner orsakar hjärntumörer och de vet att Coronaviruset orsakas av 5G.

Ljuset

De vet det därför att de har bestämt sig för att alla andra fakta, alla andra uppgifter sprids av korrupta myndigheter. Studerar du extremistiska rörelser så kommer du att känna igen funktionen. Det handlar om en tro på det “rena budskapet”, det enda budskapet och de enda rätta åsikterna. De skapar snabbt en alldeles egen filterbubbla där samma länkar, samma information sprids. Det är anekdotiska bevis, blandat med en massa eget tyckande och här och var kastas länkar in till läkare och andra som ska styrka att de minsann har vetenskapen med sig.

I grupper på Facebook, inlägg på Twitter, videor på Youtube och i andra sociala medier odlas, förstärks och sprids det som kallas för alternativa fakta, allt det som medierna, politikerna och alla ansvariga inte vill att du ska få veta. Det är ett cirkelresonemang som enkelt kan kokas ned till “du är antingen med oss eller mot oss”. Här finns inga nyanser – antingen tror du på allt vi säger eller så är du mot oss.

Kritisk

Notera nu att det är viktigt att göra en distinktion mellan att vara kritisk, att inte köpa allt myndigheter och politiker säger okritiskt och att ta steget över till att försöka att bränna ned mobilmaster. Det här handlar inte om rädsla eller oro inför ny teknik. Det handlar inte om att få diskutera, byta åsikter eller ifrågasätta. Det handlar om att fastslå alternativa fakta, vilket är en lika idiotiskt som korkad benämning. Det kan inte finnas alternativa sanningar lika lite som att det kan finnas alternativa fakta.

Det är därför de aldrig går att diskutera eller ens föra ett vettigt resonemang med företrädare för de här grupperingarna. Du kommer aldrig att få dem att överge uppfattningen om att strålning från datorer, mobiltelefoner och surfplattor är livsfarlig. De kommer att hävda att ju mer som du spär ut ett ämne desto mer verksamt och effektivt kommer det att bli. De kommer att fortsätta att planera “mässlingspartyn” där barn ska smitta varandra och de kommer att hävda att de har rätt och du har fel.

Ända hit

Har du nu tagit dig ända hit och tolkar raderna ovan som att:

  • Du inte får ifrågasätta myndigheterna
  • Du alltid ska tro på myndigheterna
  • Du inte får diskutera
  • Du får inte tycka det du tycker

I så fall har du inte förstått någonting. Jag säger det för att vara extra tydlig.

Känner du nu att du vill skicka en massa länkar till mig för att även jag ska “se ljuset” – gör inte det. Innan jag bytte jobb så jobbade jag som journalist i mer än 25 år och jag känner igen en rättshaverist och foliehatt på långt håll. Du får förlåta mig om det låter drygt och överlägset men jag tänker inte spilla tid på dig och dina förvirrade teorier om vad det nu kan vara som just du har fastnat för.

Du är i din fulla rätt att tycka precis vad du vill och det är din rätt att förneka och vifta undan beprövad vetenskap och du kan tro på vilken konspiration du vill men du kan inte kräva att jag ska lyssna.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här